NOS NieuwsAangepast

Niet kunnen afrijden? Dubbel pech

Honderden jongeren hebben door het winterweer geen rij- en motorrijexamens kunnen doen. Dat is sowieso vervelend, maar vooral voor de motorrijders. Want vanaf zaterdag veranderen de motorrijexamenregels voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar. Door de nieuwe regels mogen die mensen straks niet meer direct op onbeperkt vermogen rijden. Zij moeten op licht vermogen (maximaal 125cc) beginnen. En dat is balen.

"125cc stelt in motorrijtermen niet heel veel voor", zegt Wesley Schouwenaars (22), die vandaag eigenlijk zou afrijden. "Zeker als je gewend bent om op 500cc te rijden." Hij vindt het erg jammer dat zijn examen niet doorging; inmiddels heeft hij zo'n 2000 euro aan motorrijden besteed.

"Ik begon in september met lessen. Dat zijn lessen van vier uur, dus ga je redelijk snel door de opleiding heen." Schouwenaars wilde graag voor de nieuwe regels zijn rijbewijs hebben, maar dat gaat dus niet door.

"Ik begrijp de nieuwe regels wel, maar vindt dat die ook voor mensen die ouder zijn dan 24 moeten gelden. Laat die mensen dan ook eerst ervaring opdoen voor ze op onbeperkt vermogen mogen rijden, als er volgens het CBR dan minder risico is dat er iets fout gaat", vindt Schouwenaars.

Dubbel pech

Dus als je motorrijexamen niet doorging, heb je dubbel pech. Er is volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) namelijk bijna geen herkansingsmogelijkheid meer voor zaterdag, de dag dat de regels veranderen.

"Ik zou graag nog de kans krijgen om het 'oude' rijbewijs te halen", zegt Schouwenaars. "De sneeuw is overmacht, daar kan het CBR niks aan doen, maar ik ook niet. Dus ik hoop dat we de kans krijgen alsnog ons rijbewijs te halen waarbij de oude regels gelden."

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl