NOS NieuwsAangepast

'Tientallen doden bij bevrijdingsactie gijzeling Algerije'

Bij een poging van het Algerijnse leger om een einde te maken aan een grote gijzeling bij een gasveld zijn mensen neergeschoten. Een van de ontvoerders heeft tegen een persbureau in Mauritanië gezegd dat daarbij meer dan dertig gegijzelden en ongeveer 15 kidnappers zijn gedood. Tv-zender al-Jazeera heeft ook mensen gesproken die dit dodental bevestigen. Volgens het Britse persbureau Reuters vonden zes gegijzelden en acht kidnappers de dood. Het precieze dodental is nog onduidelijk: er komen tegenstrijdige berichten over het aantal doden.

Het enige officiële bericht over de actie komt van het Algerijnse staatspersbureau APS. Dat meldt dat 4 buitenlandse werknemers zijn bevrijd: 2 Britten, een Keniaan en een Fransman. De Ierse regering meldt dat ook een medewerker uit Noord-Ierland, die reisde met een Iers paspoort, is bevrijd

In leven

Een woordvoerder van de militanten heeft tegen verschillende bronnen gezegd dat 7 gegijzelden nog worden vastgehouden en in leven zijn.

Eerder deze middag was er nog goed nieuws te melden over de gijzeling: Algerijnse autoriteiten meldden dat een deel van de gijzelaars was ontsnapt. Een lokale bron heeft tegen het Britse persbureau Reuters gezegd dat 180 werknemers wisten te ontkomen.

'Ondertekenaars met Bloed'

De werknemers van een gasveld in Algerije werden gisteren gegijzeld door een radicaal-islamitische groepering die zich 'Ondertekenaars met Bloed' noemt.

Hoeveel van de gijzelaars nog worden vastgehouden bij het gasveld is onduidelijk. Volgens de gijzelnemers zaten er in totaal 41 buitenlanders gevangen, Algerijnse bronnen zeggen dat het er een stuk minder zijn: 20. De gijzelaars komen uit de VS, Noorwegen, Ierland, Japan, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Omsingeling

Het leger heeft het gebouwencomplex van het gasveld omsingeld, en er zou een aanval zijn geweest met twee helikopters van het Algerijnse leger. Daarbij zouden dus meer dan 45 doden zijn gevallen. Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan CNN laten weten dat het niet klopt dat er helikopters zijn ingezet. Wel bevestigt het ministerie dat er een reddingsoperatie gaande is.

De groep die achter de gijzeling zit bestaat uit zo'n twintig Algerijnen en heeft banden met al-Qaida. 'Ondertekenaars met Bloed' eist de vrijlating van 100 gevangenen, het stopzetten van de Franse acties in Mali en twintig terreinwagens om mee naar het buitenland te vluchten. De Algerijnse regering laat weten dat ze daar niet op hoeven te rekenen: ze weigeren met de gijzelnemers te onderhandelen.

'In koele bloeden'

Bij de gijzelingsactie gisteren werden twee werknemers, een Algerijn en een Brit, gedood. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken waren ze "gewoon met hun werk bezig, en werden ze in koelen bloede vermoord".

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl