NOS NieuwsAangepast

Steubenville het New Delhi van Amerika?

Na de verkrachting van de 23-jarige studente in New Delhi, India, is het land in de ban van meerdere verkrachtingszaken. Wat eerst een verboden onderwerp leek, is nu aan de orde van de dag. En ook in de rest van de wereld staan verkrachtingszaken hoog op de nieuwsagenda.

Zo is Amerika bijvoorbeeld in de ban van een verkrachtingszaak in Steubenville, Ohio. Daar werd een 16-jarig meisje meerdere keren verkracht door spelers van het lokale footballteam, terwijl ze bewusteloos was. Het meisje was duidelijk dronken of gedrogeerd, maar werd niet geholpen door omstanders. In plaats daarvan maakte een jongen een foto en postte hij die op Instagram, met 'smerig´ als commentaar. Meerdere tweets en foto's werden online geplaatst, maar snel offline gehaald om te voorkomen dat het als bewijsmateriaal gebruikt kon worden. Een hacker van Anonymous wist de video te achterhalen; die kun je hier zien.

'Hoer'

Vóór het incident in New Delhi was er Amerika bijna geen aandacht voor de verkrachting in Steubenville, die al in augustus gebeurde. Wat opvalt in het geval van Steubenville is dat het slachtoffer 'hoer' en 'smerig' wordt genoemd door de jongeren. Ze lijken op die manier de verkrachting goed te praten. Dat doet denken aan India, waar veel mannen de slachtoffers de schuld van de verkrachtingen geven. Dat is tenminste de link die commentator Nicholas Kristof in The New York Times legt.

Beide zaken worden breed uitgemeten in de media. Door de busverkrachting in India aan de ene kant en de actie van Anonymous aan de andere kant, staat Steubenville midden in de schijnwerpers van Amerikaanse media. In India hangt de vijf mannen de doodstraf boven het hoofd. In het geval van Ohio zijn inmiddels twee spelers uit het footballteam aangeklaagd.

Door: Luuk

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl