NOS NieuwsAangepast

'Bob' bracht zijn werkdag door op Facebook en LinkedIn

'Bob' wordt hij genoemd. Een belangrijke softwareontwikkelaar uit de Verenigde Staten die maandenlang wel heel gemakkelijk geld verdiende. Hij besteedde zijn werk uit aan Chinezen die hij vervolgens een vijfde van zijn salaris (dat naar verluidt uit zes cijfers bestaat) betaalde. In ruil daarvoor kon Bob zich de hele dag vermaken op Facebook, LinkedIn en Ebay.

Bob's verhaal kwam aan het licht door een grootschalig onderzoek bij Verizon, een van Amerika's grootste telecommunicatieconcerns. Daar merkten ze op dat Bob wel heel vaak via zijn VPN-account inlogde en dat dat eigenlijk altijd vanuit Shenyang gebeurde. En dat terwijl Bob gewoon op kantoor zat.

Inloggegevens

Een nader onderzoek liet zien dat Bob's internetgedrag niets te maken had met het ontwikkelen van software. Ook bleek dat hij zijn inloggegevens per post naar Shenyang had gestuurd, zodat zijn alter-ego vanaf daar kon inloggen.

Bij welk bedrijf Bob werkt, blijft onduidelijk. Wel is zeker dat Bob geen kleine speler is aangezien zijn salaris uit zes cijfers bestaat. Technologiewebsite The Next Web maakte een reconstructie van Bob's werkdag. Dat zag er ongeveer zo uit:

09:00 Aankomen op werk, de computer aanzetten en op Reddit.com kijken en video's kijken.

11:30 Lunchen

13:00 Op Ebay.com kijken

14:00 Facebook updaten en LinkedIn-profielen bekijken

16:30 Overdracht schrijven naar het management

17:00 Naar huis

Ontslagen

Niemand in het bedrijf merkte trouwens dat Bob zijn dagen op Facebook doorbracht. De 'Bob' uit Shanghai deed zijn werk zo goed, dat de echte Bob al een paar keer flinke bonussen kreeg voor zijn uitstekende prestaties. Bob is nu, niet geheel onverwachts, ontslagen.

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl