NOS NieuwsAangepast

KPN start met 4G in Amsterdam voor enkele toestellen

Wie is de snelste? Daarover gaat de concurrentiestrijd tussen de mobiele providers op dit moment. En dan eigenlijk over wie het snelste de snelste is. Ze proberen namelijk allemaal zo snel mogelijk het nieuwe 4G-netwerk uit te rollen, waarvoor ze in december de licenties kregen. En KPN lijkt de winnaar, want vanaf 4 februari kun je een 4G-abonnement afsluiten.

Nog even in de herhaling: wat is 4G? Dat is een nieuwe standaard voor mobiel internet, die een stuk sneller is dan 3G-internet. In Nederland gaan de drie mobiele providers met een eigen netwerk, KPN,T-Mobile en Vodafone, allemaal een 4G-netwerken optuigen, naast hun huidige 3G-netwerk. Daarnaast komt er een vierde mobiele provider met een eigen netwerk bij: Tele2.

Wat gaat dat me kosten? KPN rekent in eerste instantie evenveel voor een 4G-bundel als voor 3G, maar je krijgt wel een veel snellere verbinding. Voor 25 euro krijg je 2500 MB internet met een snelheid van 25 Mb/ps. Dat is in theorie vergelijkbaar met de snelheid van ADSL-verbindingen. Er komt ook een sneller abonnement met een grotere databundel.

iPhone 5

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het eerste 4G-abonnement van KPN. In eerste instantie kun je het alleen kunnen gebruiken in de Randstad, vooral rond Amsterdam. Daarnaast moet je een geschikt toestel hebben. KPN ondersteunt bij de start de speciale 4G-versie van de Samsung Galaxy SIII (de meeste huidige SIII's ondersteunen geen 4G), de Nokia Lumia 920 en 820, de Huawei Ascend P1 en de Galaxy Note 10.1 4G.

De iPhone 5 kan niet overweg met dit 4G-netwerk van KPN. Een 4G-netwerk kan namelijk op heel veel frequenties werken en telefoons ondersteunen daar meestal maar een deel van. De iPhone 5 ondersteunt de frequenties van dit KPN-netwerk niet, hetzelfde geldt voor iPad met 4G-ondersteuning.

De andere providers zullen later dit jaar starten met het aanbieden van 4G. Dan maken ze ook de abonnementsprijzen bekend. KPN is er zo snel bij, omdat ze apparatuur rond Amsterdam al hadden neergezet en eigenlijk alleen nog een knopje om moesten zetten.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl