NOS NieuwsAangepast

Iran maakt 'correcte' Argo-film

Dit weekend werd de film nog bekroond met een Golden Globe voor beste dramafilm, maar Argo krijgt niet alleen positieve reacties. Iran zegt dat er niets klopt van de film. Daarom hebben ze besloten zelf een Argo-film te maken, eentje die wel volledig waar is.

Argo gaat over een geheime CIA-operatie om zes voortvluchtige Amerikaanse diplomaten te redden uit Iran. Het speelt zich af in 1979, toen Iraniërs meer dan 50 Amerikaanse diplomaten gevangen hielden in de ambassade. Regisseur Ben Affleck vindt dat de film dicht bij de waarheid blijft, ondanks dat het geen documentaire is.

Duivels

De film is verboden in Iran omdat hij anti-Iraans zou zijn. De overheid vindt dat de Iraniërs worden neergezet als te emotioneel, irrationeel, gek en duivels. De CIA-agenten worden juist als helden neergezet. Daarnaast zou de film vol zitten met fouten. Dat meldt de Iraanse staatszender Press TV op de website.

Het antwoord van Iran zal volgens Mehr News, het persbureau van Iran, The General Staff gaan heten. De film gaat over de 20 Amerikaanse gegijzelden die aan de VS zijn uitgeleverd door Iraanse revolutionairen. Iran neemt het project serieus, want het Iraanse departement van de Kunsten heeft een fors budget vrijgemaakt.

Ooggetuigen

De regisseur van The General Staff, Ataollah Salmanian, zegt dat het verhaal gebaseerd is op ooggetuigenverslagen. "Het vertelt het verhaal zoals het gebeurd is, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie, die een verkeerde weergave van de gebeurtenis vertelt."

Ben Affleck vindt het een eer dat Iran het nodig vindt om te reageren. "Je moet begrijpen dat het een soort Stalinistisch regime is dat mensen enorm onderdrukt", zegt hij.

Echt of niet, spectaculair is Argo wel. Bekijk hieronder de trailer.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl