Onduidelijkheid over collegegeld tweede studie blijft
Universiteiten hoeven voorlopig niet te vertellen waarom sommige collegegelden van een tweede studie zo hoog zijn. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vandaag bepaald in de rechtszaak die de Stichting Collectieve Acties Universiteiten (SCAU) tegen acht universiteiten had aangespannen. Volgens de rechtbank kan zij geen uitspraak doen over deze zaak, omdat het een onderwijsgeschil betreft.
Vorig jaar spande de SCAU een rechtszaak aan tegen acht universiteiten: de UvA en VU in Amsterdam, de Radboud Universiteit en de universiteiten van Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht. Volgens de stichting zijn de collegelden van een tweede studie bij die universiteiten niet alleen veel te duur, maar is het ook volstrekt onduidelijk waarom die zo duur zijn.
Een eerste studie kost rond de 1.700 euro per jaar, tweede studies kunnen oplopen tot 12.000 euro. "Voor hardwerkende, talentvolle studenten is het bijna onmogelijk geworden een tweede studie te doen", vertelt Michiel Stapper van ASVA studentenunie, die de rechtszaak steunde. "Het is belachelijk dat een tweede studie zoveel geld kost. Maar het is helemaal vreemd dat er geen relatie lijkt te zijn tussen de hoogte van het collegegeld en de daadwerkelijke kosten."
Onderwijsgeschil
De Amsterdamse rechtbank is het dus eens met de onderwijsinstellingen die zeggen dat dit een onderwijsgeschil is. Volgens hen zou het College Beroep Hoger Onderwijs (CBHO) over deze zaak moeten beslissen. Volgens Maarten Kalkwiek, advocaat van de SCAU, verschuilen rechtbanken zich achter elkaar. "Ze sturen studenten van het kastje naar de muur." De studentenorganisaties overwegen nog in hoger beroep te gaan.
Sinds september 2009 mogen universiteiten zelf bepalen hoeveel collegegeld ze vragen voor een tweede studie. Universiteiten zijn daarbij niet gebonden aan een grens. Daarom verschillen de prijzen van tweede studies nogal. Rechts van het artikel vind je een animatie waar je de verschillen kan bekijken. De studentenorganisaties vinden de collegegelden te hoog en zeggen dat de stijging onredelijk is, zeker omdat de universiteiten niet hoeven aan te geven waar die stijging door komt.
Door: Roel