NOS NieuwsAangepast

Slik jij een 'onveilige' anticonceptiepil?

Een kwart van de Nederlandse vrouwen die de pil gebruiken, slikt een anticonceptiepil die een verhoogd risico geeft op trombose. Dat zijn bloedstolsels in (slag)aders, die kunnen leiden tot een hartaanval of beroerte.

Alle anticonceptiepillen veroorzaken een klein risico op trombose. 6 tot 7 op de 10.000 gebruiksters van de derde of vierde generatie pil krijgt trombose. Bij vrouwen die pillen van de tweede generatie slikken, is dat 3 tot 4 per 10.000. Het blijft dus relatief nog steeds een erg klein risico.

Overzicht generaties anticonceptie

Nu wil je natuurlijk meteen weten tot welke generatie jouw pil behoort. Hieronder een overzicht:

Generaties anticonceptiepil*Eerste generatie: Microgynon 50Tweede generatie: Ministat, Neocon, Modicon, Micrgynon 30, Stediril 30, Lovette, Microgynon 20, Trigynon, Trinovum, QlairaDerde generatie: Marvelon, Mercilon, Meliane, Femodeen, Minulet, CilestVierde generatie: Yasmin, Yaz 24+4, Evra pleister, Nuvaring

De verschillen in generaties worden veroorzaakt door de werkzame stof in de anticonceptiepil.

In de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staat al jarenlang dat huisartsen een pil van de tweede generatie moeten voorschrijven. Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen die de pil slikken, neemt er dan ook een van de tweede generatie

Ophef in Frankrijk

In Frankrijk is er recent veel ophef ontstaan door de anticonceptiepil. Een vrouw kreeg een beroerte en zegt dat dat door de anticonceptiepil kwam. In de bijsluiter stond niet dat de pil van de derde generatie een hoger risico op trombose met zich meebracht dan een pil van de tweede generatie.

Intussen hebben zich in Frankrijk dertig vrouwen gemeld die zeggen dat ze gezondheidsschade hebben opgelopen door de pil. De Franse regering stopt met het vergoeden van anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie.

Klachten bij pillenfabrikant

Bayer, de producent van de meest verkochte anticonceptiepillen van de derde en vierde generatie, is in de Verenigde Staten al geruime tijd verwikkeld in een juridische strijd. Een aantal vrouwen claimt gezondheidsschade. In april 2012 heeft het bedrijf 500 klachten afgekocht voor gemiddeld 220.000 dollar. Er wachten nog bijna 15.000 klachten op afhandeling.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl