NOS NieuwsAangepast

Opstelten: 'Ethisch hacken' niet altijd meer strafbaar

Hackers die computers van bedrijven binnendringen, hoeven van minister Opstelten niet per se meer vervolgd te worden. Tenminste, als ze dit doen om lekken in het systeem bloot te leggen en daar het bedrijf ook op wijzen. Hij noemt dat 'ethische hackers'. Ze moeten zich dan wel aan een paar spelregels houden om vervolging te voorkomen.

De hackers gaan wat betreft Opstelten vrijuit als ze geen veranderingen aanbrengen in het systeem, geen gegevens downloaden, en het lek direct melden bij het bedrijf zonder meteen de media op te zoeken. Hij heeft de leidraad naar de Tweede Kamer gestuurd.

Of justitie dat ook zo ziet, is nog maar de vraag, Opstelten kan dat niet garanderen. "Volkomen nutteloos voor ethische hackers", vindt internetjournalist Brenno de Winter daarom. "Het zou heel onverstandig zijn als mensen langs deze spelregels gaan meespelen". Ook over de anonimiteit van de hacker heeft hij vragen: "Het is ook heel onhandig omdat je jezelf al kenbaar hebt moeten maken bij het bedrijf, dus die weten al wie je bent. De opsporing wordt zo enorm veel vereenvoudigd dus je loopt nog grotere risico's." Een langere reactie hoor je hiernaast.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl