NOS NieuwsAangepast

Al Gore krijgt oliegeld voor zender

Al Gore is een veelzijdig man: voormalig vice-president, oud-presidentskandidaat, documentairemaker, klimaatactivist en eigenaar van televisie-zender Current. Tot gisteravond, want toen Gore verkocht de zender aan Al Jazeera.

De Arabische zender wil al jaren voet aan de grond in de Verenigde Staten, maar werd tegengewerkt door Amerikaanse kabel- en satellietaanbieders. Door de aankoop is de zender opeens op meer dan 40 miljoen Amerikaanse televisies te zien.

Een luchtje

Voor Al Jazeera dus prima nieuws, maar voor klimaatactivist Gore zit er een luchtje aan de verkoop. De ongemakkelijke waarheid is dat er wordt betaald met olie-dollars.

De Arabische zender wordt gefinancierd door het ministaatje Qatar, dat zijn geld verdient met olie. Op Twitter en in Amerikaanse media is er forse kritiek op de deal, omdat Al Gore in speeches en zijn documentaire altijd flink uithaalde naar de olie-industrie.

500 miljoen dollar

Ook Al Jazeera zelf wordt in Amerika niet met open armen ontvangen. De zender kreeg, zeker na 9/11, vaak het verwijt te positief over terroristen te berichten. Toch wil de zender nu gaan concurreren met nieuwszenders als Fox, NBC en CNN. Naar schatting betaalt Al Jazeera zo'n 500 miljoen dollar voor Current.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl