NOS NieuwsAangepast

Hoogleraar: colleges kunnen ook alleen online

Studenten luisteren niet meer tijdens hoorcolleges. Ze zitten alleen te eten en op hun mobiel te kijken, zegt hoogleraar Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij pleit daarom voor online colleges, met name voor eerstejaars.

Sommige colleges moeten nog wel gewoon gegeven worden en daarnaast op internet te zien zijn, maar veel hoorcolleges kunnen ook in een studio worden opgenomen met de webcam. Zodat studenten die dan in hun eigen tijd kunnen volgen. "Studenten zijn hartstikke druk met de sociale media", zegt Derksen. "Ik merk dat ik na een college geven voor 500 eerstejaarsstudenten, me echt een week lang ontregeld voel."

Dat beeld herkennen studenten niet: "Waar een goeie docent zit, daar luister ik gewoon naar", zegt een van hen. Meer reacties hoor je hiernaast.

Overdreven

LSVB-voorzitter Kai Heijneman herkent de klacht van Derksen wel, maar ziet zijn plan niet zitten. Colleges mogen wat hem betreft wel spannender, maar om nou alles alleen via internet aan te bieden "is wel wat overdreven". "College geven via de webcam is allesbehalve inspirerend." Volgens Heijneman is interactie tussen de docent en student belangrijk; geïnspireerd raken via de webcam is toch lastig.

In Amerika gebeurt het trouwens al dat sommige colleges alleen op internet te volgen zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl