NOS NieuwsAangepast

Is de fiscal cliff dan toch van de baan?

Is het ze dan toch gelukt? Het lijkt erop. De Democraten en Republikeinen hebben eindelijk een akkoord bereikt dat een vrije val in de fiscale afgrond voorkomt. Maar ze zijn er nog niet. De Senaat heeft in ruime meerderheid ingestemd (89 tegen 8), maar het Huis van Afgevaardigden stemt pas later over de deal. Als zij instemmen, is de fiscal cliff definitief vermeden.

Zo lijkt een combinatie van draconische bezuinigingen en belastingverhogingen van de baan. Officieel was de deadline om middernacht verlopen, maar in feite is het goed als het begrotingsakkoord op 3 januari van kracht wordt.

Volgens het akkoord gaan huishoudens met een inkomen boven de 450.000 dollar meer belasting betalen. Het gaat om een deelakkoord. Republikeinen en Democraten zijn het niet eens over bezuinigingen.

Boehner

Of het Huis van Afgevaardigden akkoord gaat is nog de vraag. Het Huis was niet bij de deal betrokken en de Republikeinen in het Huis verwierpen eerder concessies die hun leider Boehner had gedaan in onderhandelingen met Obama.

Het akkoord over de belastingen is een compromis. President Obama wilde dat huishoudens met een inkomen boven 250.000 dollar meer belasting zouden gaan betalen, maar de grens is nu dus 450.000 dollar geworden.

Obama

President Obama heeft het Huis van Afgevaardigden opgeroepen het voorbeeld van de Senaat te volgen en voor het belastingakkoord te stemmen. "Hoewel noch de Democraten, noch de Republikeinen alles hebben gekregen wat ze wilden, is dit akkoord het juiste om te doen voor dit land. Het Huis moet het zonder uitstel goedkeuren".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl