NOS NieuwsAangepast

Jaaroverzicht 2012: de bosjongen

NOS op 3 staat de laatste 5 dagen van 2012 stil bij 5 onderwerpen die wij tekenend vonden voor 2012. Vandaag: de bosjongen.

Bekijk de visualisatie van Liselotte Heesbeen en Amber Welboren:

Het was een groot raadsel voor de politie in Berlijn: wie is toch die 'bosjongen'? Zelf zei hij dat hij Ray heette en 17 jaar was. Hij zou vijf jaar met zijn vader in het bos hebben geleefd. Toen die overleed, volgde hij zijn kompas naar het noorden, zoals zijn vader hem vertelde. Zo kwam hij in Berlijn ineens uit het bos gelopen. De politie had "serieuze" twijfels bij zijn verhaal. Terecht bleek achteraf.

Negen maanden lang zocht de politie naar zijn identiteit. Toen een foto van de jongen werd verspreid, was het binnen een dag opgelost. NOS op 3 kreeg een e-mail van een oud-klasgenoot van Robin, die hem direct herkende. Ray heet eigenlijk Robin en komt niet uit een bos, maar uit Hengelo. Hij is ook geen 17, maar 20 jaar oud. Onze verslaggever Mustafa ging direct langs bij de vrienden van Robin: "Onze mond viel open. We zagen meteen dat het Robin was." De voormalig huisgenoot van Robin: "Ik weet 100 procent zeker dat het Robin is. Hij had persoonlijke problemen en dit is zijn manier geweest om een nieuw leven te beginnen."

Het was een slimme zet om te zeggen dat hij 17 jaar oud was, want daarom mocht de politie geen foto verspreiden en moesten ze opvang bieden. Uiteindelijk is via de rechter geregeld dat zijn foto toch openbaar mocht worden gemaakt.

Robin zat sinds september 2011 in een speciaal tehuis. Daar kreeg hij onderdak, eten en 140 euro zakgeld per maand. In totaal kostte de opvang van Robin zo'n 30.000 euro. Nu blijkt dat hij toch meerderjarig is wil Jeugdzorg in Berlijn dat geld terug: "Er is negen maanden lang geprofiteerd van onze voorzieningen." Volgens de Duitsers kon er zelfs geen bedankje of een excuus van af.

Maar of dat gaat lukken? Twee maanden na zijn 'vondst' ging Robin er vandoor. Vooralsnog ontbreekt ieder spoor.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl