Mysteryshoppers checken vuurwerkwinkels

Vanaf vandaag mag het weer: vuurwerk verkopen. En net zoals bij alcohol en sigaretten, zit daar een leeftijdsgrens op. Teams van mysteryshoppers kijken of vuurwerkwinkels zich aan de regels houden.

  • DUUR: 01 MIN 52 SEC
  • 1666 KEER BEKEKEN
Sluit video
Mystery-kids kopen tassen vol vuurwerk

Bier, sterke drank, of sigaretten. Allemaal niet te koop als je te jong bent. En dat geldt ook voor vuurwerk. Maar houden de vuurwerkhandelaren zich ook aan de leeftijdsgrenzen, op de eerste dag dat het spul in de verkoop gaat? Kenniscentrum Nuchter onderzoekt dat met mystery-shoppers. Verslaggever Onno Beukers ging mee shoppen.

  • 956 KEER BELUISTERD
Sluit video
vrijdag 28 dec 2012

Kids kunnen rugzakken vol knallers kopen

Lekker knallen op oudejaarsdagLekker knallen op oudejaarsdagNOS

Lekker met een rugzak vol rotjes, pijlen en andere knallers door de wijk struinen op oudejaarsdag. Veel jongeren vinden dat het leukste wat er is tijdens de jaarwisseling, maar zelf knalwerk kopen mogen ze helemaal niet.

Er zijn namelijk minimumleeftijden voor het kopen van vuurwerk. Afhankelijk van de grootte van de knal 12, 16 of 18 jaar. Maar houden de verkopers zich hier wel aan

Om dat uit te zoeken zet kenniscentrum Nuchter Mystery Kids in: kinderen die proberen vuurwerk te kopen waar ze eigenlijk te jong voor zijn.

Het gaat dus niet overal even goed. De Mystery Kids mogen het gekochte vuurwerk niet houden, ze moeten het braaf inleveren.

Na de jaarwisseling komt Nuchter met de uitslag van de test.

Deel dit artikel