donderdag 27 dec 2012

Nieuwe Johannes in New York overleden

Vinvis New YorkVinvis New YorkANP

In New York is een 18 meter lange vinvis aangespoeld en overleden. De walvis onderging hetzelfde lot als zijn Nederlandse nichtje Johanna. De brandweer en politie probeerden het dier nat te houden.

De walvis spoelde woensdagmorgen aan bij een strand in Breezy Point, Queens. Hier dier is zo groot als een bus en weegt 60 ton, maar is volgens experts toch veel te licht. "Hij is zo uitgemergeld dat we niets meer kunnen doen", zei Kim Durham van de Riverhead Foundation vanmorgen.

Ook Mendy Garron, reddingscoördinator voor zeedieren, zag het somber in. "Als grote walvissen stranden worden hun organen direct kapotgedrukt door hun gewicht". Kort daarop overleed het dier.

Logistiek probleem

Nu ontstaat er, net als met de vis in Nederland, een nieuw probleem: hoe krijg je zo'n groot dier van het strand? Wegslepen is volgens Garron geen optie, want de walvis wordt bij de autopsie kapot gesneden.

Een andere optie is opblazen, net als bij een walvis in 1964, die met 500 pond explosieven op zee werd opgeblazen. Volgens Garron wordt die methode niet meer gebruikt, maar wat er dan wel moet gebeuren? "Het kan een logistieke nachtmerrie worden", aldus de reddingscoördinator.

Door: Maarten

Deel dit artikel