Project X Haren: een reconstructie

Waar ging het mis in Haren? Hoe kon het zo uit de hand lopen? We maakten een reconstructie.

  • DUUR: 02 MIN 26 SEC
  • 137284 KEER BEKEKEN
Sluit video
Hoe kon 'Haren' zo uit de hand lopen?

Het Groningse dorp Haren is veranderd in een puinhoop, nadat een oproep voor een verjaardagsfeestje op Facebook vreselijk uit de hand liep. Loco-burgemeester Remco Kouwenhoven reageert in Nieuwsuur.

  • DUUR: 13 MIN 42 SEC
  • 2697 KEER BEKEKEN
Sluit video
Hackers onderzoeken Project X

Terwijl het officiële onderzoek naar de Project X-rellen in Haren nog lang niet is afgerond, heeft een nieuwe groep onderzoekers zich gemeld: hackers. Door vijfhonderdduizend tweets te analyseren hopen ze erachter te komen, wat er nou precies is gebeurd die beruchte avond.

  • DUUR: 01 MIN 25 SEC
  • 2060 KEER BEKEKEN
Sluit video
Project X-feest Woord van het Jaar

Het van Dale Woord van het Jaar is project X-feest. Dat heeft de uitgever bekendgemaakt.

  • DUUR: 31 SEC
  • 3774 KEER BEKEKEN
Sluit video
Rellen Haren: complete persconferentie

Burgemeester Bats van Haren en het Openbaar Ministerie hebben een onderzoek ingesteld naar de rellen in het Groningse dorp van gisteravond en vannacht. Dat werd bekendgemaakt op een persconferentie.

  • DUUR: 11 MIN 54 SEC
  • 7809 KEER BEKEKEN
Sluit video
donderdag 27 dec 2012

Jaaroverzicht 2012: Project X Haren

NOS op 3 staat de laatste 5 dagen van 2012 stil bij 5 onderwerpen die wij tekenend vonden voor 2012. Vandaag: het Project X-feest in Haren.

Bekijk de visualisatie van Liselotte Heesbeen en Amber Welboren:

Project X. Wat een leuk feestje had moeten worden, liep uit op een grote relpartij. Een meisje uit het Groningse Haren maakte een Facebook-event aan voor haar zestiende verjaardag, maar vergat die op privé in te stellen. Gevolg: duizenden aanmeldingen van mensen die ook wel zin hadden in een feestje.

De gemeente Haren liet geen kans onbenut om zeggen dat er geen feestje zou komen, maar het was te laat: Haren kon zich opmaken voor een eigen Project X, vernoemd naar de gelijknamige Amerikaanse film.

Sfeer sloeg om

Hoewel Project X gemoedelijk begon, sloeg de sfeer al snel om. Relschoppers vernielden lantaarnpalen, verkeersborden en winkels, en gingen met de politie op de vuist. Een aantal mensen werd mishandeld, waaronder een man van 84 die in zijn eigen huis werd geslagen met een stoeptegel. De gemeente zit met een kwart miljoen euro aan schade, en dan is de schade van bedrijven en particulieren nog niet eens meegerekend.

Social media hadden een belangrijke rol bij het 'feest'. #ProjectX was voor, tijdens en na het feest trending topic. Achteraf werd een heuse #HarenHackathon georganiseerd om in kaart te brengen wat er op Twitter en Facebook gebeurde.

Wie is verantwoordelijk?

Een van de belangrijkste vragen is: wie is er verantwoordelijk voor Project X? De gemeente Haren, de media, de politie en ME, social media of de relschoppers? Een onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen zoekt op dit moment nog uit wat er allemaal misging.

Door: Maarten

Deel dit artikel