Brenno de Winter: volgens de wet heeft hij het systeem gemanipuleerd

De kersttoespraak is gisteravond gelekt, omdat Anne Jan Roeleveld de video had gevonden op een server bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Een gesprek met ict-journalist Brenno de Winter.

  • 1086 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 25 dec 2012

Kersttoespraak koningin ligt op straat

"Het was eigenlijk heel makkelijk", vertelt Anne Jan Roeleveld over het ontdekken van de kersttoespraak van Koningin Beatrix. Hij bekeek video's op de website van het Koninklijk Huis en paste in eentje de datum aan in de link, "en toen had ik ineens de koningin voor m'n neus".

Vanmorgen vertelde hij zijn verhaal:


De kersttoespraak is traditioneel op Eerste Kerstdag op tv te zien, maar is gisteravond dus al gelekt. Volgens de RVD stond de toespraak online op de website rijksoverheid.video.nl, op stand-by. De RVD zegt dus dat er meer bij is komen kijken omdat het bericht naast een datumcode ook een numerieke code had. "Maar toch was het kinderlijk eenvoudig", aldus Roeleveld. De Rijksvoorlichtingsdienst betreurt het lekken en gaat "een diepgravend onderzoek" doen.

Europa

Om 13.00 uur was de toespraak te zien op Nederland 1, maar de inhoud was dus al bekend: de koningin heeft het over vertrouwen, onder meer haar vertrouwen in Europa. Ze zegt dat de Europese Unie ons welvaart heeft gebracht en dat Europa ons vooral vrede biedt.

In het begin refereert ze ook aan prins Friso, als ze vertelt hoe mensen tot elkaar worden gebracht en nieuwe bezieling vinden in het licht van geloof, hoop en liefde. Ze zegt dat die inspirerende woorden voor haar familie dit jaar een bijzondere betekenis hebben gekregen. Ook bedankt ze de bevolking voor de steun na het ongeluk van de prins.

Deel dit artikel