'Ik dacht, dat moet makkelijker kunnen'

Veel boze reacties op de uitspraken van paus Benedictus over het homohuwelijk. Zelfs 'stille' katholieken willen zich nu uitschrijven uit de Katholieke Kerk. Maar dat is heel moelijk. Vandaar de website Ontdopen.nl, van Tom Roes.

  • DUUR: 01 MIN 33 SEC
  • 3374 KEER BEKEKEN
Sluit video
zondag 23 dec 2012

Het loopt storm op ontdopen.nl na uitspraak paus

De paus in het VaticaanDe paus in het VaticaanAFP

De laatste dagen lijken meer mensen de katholieke kerk de rug toe te keren. De website ontdopen.nl zag zijn bezoekeraantal zelfs stijgen van enkele tientallen per dag naar ongeveer 10.000, in nasleep van wat gevoelige uitspraken van de paus. Ontdopen.nl maakt het makkelijker om je uit te schrijven als katholiek. Want dat is niet zo makkelijk als het lijkt.

Je kan je uitschrijven bij de parochie, bij het bisdom en bij de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). Die laatste is het belangrijkste volgens ontdopen.nl: als je bij de SILA bent uitgeschreven sta je niet meer als rooms-katholiek geregistreerd bij de overheid.

Likes

Sinds de toespraak van de paus vorige week, waarin hij zei dat homoseksuelen een bedreiging voor de wereldvrede vormen, is het aantal likes op Facebook van zo'n 200 naar 3300 gegaan en ook op Twitter wordt de site vaak genoemd.

Tom Roes begon de site toen de kerk in opspraak was vanwege seksschandalen en is blij met de aandacht. "Hoe meer mensen zich uitschrijven, hoe beter. Als je lid wil zijn van de katholieke kerk moet je dat vooral blijven. Maar van al mijn vrienden die katholiek gedoopt zijn, is er maar een fractie actief met het geloof bezig. Als je niet écht achter de katholieke kerk staat, moet je je gewoon uitschrijven."

Volleybalclub

"Als mijn ouders me bij een volleybalclub hadden ingeschreven, had ik mezelf ook laten uitschrijven. Maar bij de kerk is dat moeilijker. Daarom kwam ik met het idee voor de website", zegt Roes.

Roes krijgt veel reacties op zijn site. "En die zijn eigenlijk allemaal positief. Mensen bedanken me en zeggen dat het een goed initiatief is. Er zijn ook mensen die willen dat ik een soort anti-katholiekenbeweging opricht, maar daar heb ik geen zin in. Als je katholiek wil zijn, moet je dat vooral zijn."

Zelf schreef Roes zich uit omdat de paus condooms verbood en openlijk George Bush steunde. "Ik neem de paus al langer niet meer serieus. Elk half jaar is er wel weer een relletje."

Winfried Baijens

Presentator Winfried Baijens, tijdens Serious Request ook verlaggever voor ons, liet zich gisteren al uitschrijven. Ook riep hij in een tweet zijn volgers op hetzelfde te doen.

Het aantal katholieken in Nederland daalt al langer. In 2003 waren er nog ruim 4,5 miljoen geregistreerde katholieken, eind 2011 was dat aantal teruggelopen tot ruim 4 miljoen. Hoe moeilijk uitschrijven eigenlijk is, onderzochten we al eerder:

Door: Luuk

Deel dit artikel