zaterdag 22 dec 2012

Spullen ex-dictator Ben Ali in de verkoop

Dure auto's, blinkende juwelen en bontjassen: in een chique hotel in Tunis kijken bezoekers waarschijnlijk hun ogen uit. In dat hotel zijn duizenden spullen van de Tunesische ex-dictator Zine el-Abidin Ben Ali en zijn familie tentoongesteld. De komende maand wordt alles verkocht:

Vanaf morgen kan iedereen de spullen bekijken voor een toegangsprijs van 30 dinar, zo'n 15 euro. Best een flink bedrag als je bedenkt dat het minimumloon in Tunesië slechts 320 dinars per maand is.

Het ministerie van Financiën hoopt zo'n tien miljoen euro op te halen met de veiling. De opbrengst gaat naar schoolbussen voor kinderen op het platteland.

Val dictator

De spullen van Ben Ali zijn in beslag genomen na de val van zijn regime, bijna twee jaar geleden. De ex-dictator vluchtte naar Saudi-Arabië. Hij is in Tunesië inmiddels veroordeeld tot 35 jaar cel voor fraude en corruptie.

Of er sinds zijn vertrek veel in het land is verbeterd, is zeer de vraag. Veel Tunesiërs zijn teleurgesteld over het gebrek aan vooruitgang sinds het vertrek van Ben Ali.

Veel mensen in Tunesië vinden dat de verkoop van Ben Ali's spullen al veel eerder plaats had moeten vinden. Zij zijn bang dat de ex-dictator via kopers uit Saudi-Arabië zijn spullen terug kan krijgen.

Door: Anna

Deel dit artikel