zaterdag 22 dec 2012

Geen luxe diners meer voor Chinese elite

Minder luxe eten voor de Chinese elite.Minder luxe eten voor de Chinese elite.Flickr Creative Commons / voteprime

Het is afgelopen met de luxe diners en hotels voor topmilitairen in China. Voortaan moeten ze het op recepties doen met een simpel buffet. Ook de rode lopers, bloemen en dure drank gaan in de ban.

Dat heeft het Centrale Comité van de Communistische partij bekendgemaakt. De nieuwe leider van de partij, Xi Jinping, zei eerder dat corruptie en de voordeeltjes voor de elite kunnen leiden tot onvrede onder de bevolking.

Nog een opvallende nieuwe richtlijn: de topmilitairen moeten het gebruik van de sirenes beperken als ze op weg zijn. Ook moeten ze zorgen dat vrouw, kinderen en ondergeschikten zich niet laten omkopen.

Soap

De maatregelen volgen op de ondergang van de bekende Chinese politicus Bo Xilai. Hij werd gezien als kandidaat voor een topfunctie in de partij, totdat hij werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. Xilai is uit de Communistische partij gezet en moet nog voor de rechter verschijnen.

Tot overmaat van ramp is zijn vrouw Gu Kailai veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman. De 'soap' rondom dit koppel hield China maandenlang in zijn greep.

Door: Anna

Deel dit artikel