zaterdag 22 dec 2012

Zeilbroers onder toezicht

Enrique (l) en Hugo Claassen zeggen dat ze op geen enkele school terechtkunnen.Enrique (l) en Hugo Claassen zeggen dat ze op geen enkele school terechtkunnen.ANP

Zeilbroers Enrique en Hugo Claassen zijn door de rechtbank onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg. De broers van 15 en 14 zijn op dit moment op zeilreis door Europa.

De rechtbank in Haarlem bepaalde enkele maanden geleden nog dat een ondertoezichtstelling niet nodig was. Daardoor konden de broers beginnen aan hun zeilreis.

Enrique en Hugo zitten op dit moment in Spanje. Jeugdzorg moet nu binnen zes weken een plan van aanpak hebben voor de broers. Waarschijnlijk betekent dat dat er een gezinsvoogd komt en dat de jongens volgende maand terug naar Nederland komen, zegt hun advocaat in het Algemeen Dagblad.

Ernstige dyslexie

De jongens hebben ernstige dyslexie. Geen enkele school in Heemstede zou hen de juiste begeleiding kunnen bieden. Door te gaan zeilen hebben ze recht op begeleiding van de Wereldschool. Met de lange internationale zeiltocht willen de broers niet alleen les krijgen, maar ook aandacht vragen voor alle Nederlandse kinderen die thuis zitten zonder les.

Voor de zeilreis hebben ze toestemming van hun ouders. De vader van de twee broers zeilt met een eigen boot achter de jongens aan om hen in de gaten te houden.

Hard hoofd

De advocaat heeft er een hard hoofd in dat een gezinsvoogd de jongens op een school krijgt. Door hun combinatie van dyslexie en hoogbegaafdheid kunnen scholen de jongens niet aan, aldus de advocaat.

Annelies Schillemans, moeder van de broers, is niet van plan mee te werken met de rechter. Volgens haar heeft Bureau Jeugdzorg genoeg tijd gehad om goed onderwijs voor haar zoons te regelen en krijgen Enrique en Hugo nu al goed onderwijs.

Schillemans is bang dat haar jongens in Nederland uit huis worden geplaatst en in "een of ander instituut worden gedumpt tussen delinquenten." Volgens de Kinderbescherming kan er geen oplossing worden gevonden zolang de zeilbroers in het buitenland zijn.

Sailing for education

De zeilbroers houden een blog bij op http://www.sailingforeducation.com. Bekijk hier een item dat het programma EenVandaag over de broers maakte:

sitestat

Door: Anna

Deel dit artikel