Run op wapens in Amerika

Er komt in de Verenigde Staten steeds meer steun voor een strengere wapenwetgeving. Dus rennen veel Amerikanen, nu het nog kan, massaal naar de wapenwinkel. Dat ontdekte correspondent Tom Kleijn.

  • DUUR: 01 MIN 03 SEC
  • 863 KEER BEKEKEN
Sluit video
28 doden bij schietpartij VS

Bij een schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse plaatsje Newtown, in de staat Connecticut zijn in totaal 28 doden gevallen, onder wie 20 kinderen.

  • DUUR: 01 MIN 51 SEC
  • 38160 KEER BEKEKEN
Sluit video
Eerste persconferentie schietpartij Newtown

In Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut is een schietpartij geweest op een basisschool. Op een eerste persconferentie werd nog geen aantal doden meegedeeld.

  • DUUR: 04 MIN 00 SEC
  • 29459 KEER BEKEKEN
Sluit video
Newtown rouwt na schietpartij

Na de schietpartij is het Amerikaanse Newtown in Connecticut in diepe rouw. Een verslag van correspondent Wouter Zwart.

  • DUUR: 01 MIN 24 SEC
  • 25825 KEER BEKEKEN
Sluit video
Overzicht schietpartijen Amerika

Vol ongeloof en verdriet is de Verenigde Staten ontwaakt, na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut. Een jongeman doodde in totaal 28 mensen. Amerikanen zijn bang dat de schietpartij niet de laatste zal zijn, zolang mensen nog legaal een wapen bij zich mogen dragen.

  • DUUR: 02 MIN 19 SEC
  • 11700 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 21 dec 2012

NRA: Meer wapens op scholen

'Do not cross''Do not cross'AFP

"Onze kinderen moeten veilig zijn. Daarom moeten er in alle scholen beveiligers rondlopen. Gewapende beveiligers." Dat laat de wapenlobbyorganisatie NRA vandaag weten. "De enige manier om een bad guy met een wapen te stoppen is een good guy met een wapen." De NRA gaf een persconferentie naar aanleiding van de schietpartij in Newtown, waarbij 27 mensen werden gedood.

Wayne LaPierre, de vicepresident van de NRA begon met een duidelijk statement: "Wapenvrije scholen vertellen moordenaars in feite dat een school de perfecte plek is voor maximale schade en een minimaal risico." Hij vindt het bizar dat niemand klaagt wanneer president Obama beveiligd wordt door gewapende mensen, maar dat iedereen geschokt is als kinderen met wapens beveiligd worden. "Wat als Adam Lanza gekwalificeerde, gewapende beveiligers op de school was tegengekomen?"

Om de schoolbeveiliging te realiseren maken ze een zogeheten 'model school shield program', waarvoor ze experts gaan inzetten. Die beveiliging moet volgens LaPierre snel gebeuren. "Het is tijd voor actie. We mogen geen tijd verliezen aan wetgeving die toch niet werkt".

Bloomberg

Burgemeester Bloomberg van New York kan de toespraak niet waarderen. Die wapenlobbyist loopt op een schandelijke manier weg van de crisis waarin de VS verkeert, zei hij. "In plaats van te zoeken naar oplossingen voor problemen die ze zelf hebben veroorzaakt, bieden ze een paranoïde onheilspellend beeld van een gevaarlijker en gewelddadiger Amerika, waar iedereen bewapend is en niemand veilig".

Amerikaanse media merken op dat gewapende beveiligers ook de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse middelbare school niet konden voorkomen: die op Columbine High School in 1999. Er vielen vijftien doden en 23 mensen raakten gewond, terwijl twee beveiligers de schutters probeerden te stoppen.

Schuld van politiek en media

De NRA steekt bepaald geen hand in eigen boezem. Ze leggen de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de Amerikaanse overheid en de media. Hij verwijt politici dat ze rechtbanken, vliegvelden, sportstadions en zichzelf goed beveiligen, maar kinderen onbeschermd laten. De media verspreiden volgens hem onterecht het idee dat vrije wapenverkoop dit soort schietpartijen in de hand werkt.

Ook haalt hij keihard uit naar de makers van games zoals Grand Theft Auto en Mortal Combat en films als American Psycho en Natural Born Killers.

De persconferentie werd twee keer verstoord door demonstranten. Zo ging er iemand in beeld staan met een groot bord met "NRA killing our kids" erop. Daarna sprong er nog iemand op die riep dat de NRA bloed aan haar handen heeft.

Lange tijd stil

De NRA zegt bewust een paar dagen te hebben gewacht met een reactie, zodat de families konden rouwen. Wel gaven ze eerder deze week een korte schriftelijke verklaring: "The National Rifle Association bestaat uit 4 miljoen moeders en vaders, zonen en dochters, en we zijn geschokt, bedroefd en gebroken door het nieuws van de gruwelijke en zinloze moorden in Newtown".

De 20-jarige Adam Lanza schoot op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut 26 mensen dood, onder wie 20 kinderen. Hij maakte ook een einde aan zijn eigen leven en dat van zijn moeder. Getuigen hebben meer dan honderd schoten gehoord.

Een geëmotioneerde president Obama gaf direct na de schietpartij een persconferentie.

Door: Maarten

Deel dit artikel