Wat gaan we doen in 2013?

Wat gaan we doen in 2013? Bij onderzoeksbureau YoungWorks denken ze dat te weten. Zoals elk jaar komen ze met een top 10 van jongerentrends. (Beelden: archief Solar Weekend)

  • DUUR: 01 MIN 37 SEC
  • 819 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 21 dec 2012

Trends 2013: Uniekchic, Sharification en PartYcipate

Einde van het jaar (en de wereld?), dus de hoogste tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste jongerentrends van 2013? YoungWorks heeft de belangrijkste trends op een rijtje gezet. Een aantal trends is dit jaar ingezet en ook door ons gespot.

1. Studentencrisis

Studeren wordt duurder en duurder. Daarom worden studenten steeds creatiever in het vinden van manieren om hun studie te kunnen betalen.

Voorbeelden: Fundraising, social media inzetten om een kamer te vinden maar ook het maken van een carnavalshit voor geld.

PartYcipate

In 2013 maken feestgangers volgens YoungWorks zelf het feest. Het idee is dat iedereen meewerkt aan het succes van een feestje.

Voorbeelden: Bij EdelWise werken alle bezoekers mee aan het feestje; de een treedt op, de ander mixt drankjes en weer iemand anders maakt visuals voor op de beamer. Bij andere feestjes bepaalt het publiek welke muziek er wordt gedraaid.

Sharification

Hoewel het belangrijk is dat jongeren uniek zijn, willen ze wel alles delen. Aan de ene kant willen ze laten zien dat ze uniek zijn, maar tegelijk willen ze ook anderen laten delen in ervaringen.

Voorbeelden: Een Boiler Room-feestje, omdat je je exclusieve feestje deelt via de webcam. Een ander voorbeeld is deze jongen die gratis uitlegt hoe je een bedrijf start. Maar ook: het delen van auto's via Car2go of spullen lenen van de buren met Peerby.

Internet University

Jongeren maken steeds meer gebruik van internet om te leren. Zo investeren ze op een gemakkelijke en goedkope manier in zichzelf, zodat ze aantrekkelijker worden voor werkgevers.

Voorbeelden: Het internet staat vol met tutorial-video's waar jongeren veel van leren. Je kunt online zelfs gratis hoger onderwijs krijgen. Alexander Klöppings Universiteit Van Nederland is ook een goed voorbeeld.

Priktivism

Een tattoo zetten om geld op te halen of aandacht te vragen voor een goed doel.

Voorbeelden: De Britse Jack Gargrave liet een stuk huid veilen, waarbij de hoogste bieder bepaalde waar en wat er werd geplaatst. De opbrengst was voor het goede doel. Ook laten mensen tijdens festivals bijvoorbeeld een letter van de universele Verklaring van de Rechten van de Mens op hun lichaam plaatsen.

Die once live twice

Er bestaat een 24-uurs economie onder jongeren, omdat iedereen alles uit het leven wil halen. Daarnaast zijn jongeren altijd beschikbaar via hun smartphone; je kunt rustig om 4 uur 's nachts een berichtje via whatsapp sturen naar een vriend, omdat die 'toch wel beschikbaar is'.

Voorbeelden: jongeren die al op jonge leeftijd grote prestaties leveren, zoals de 15-jarige appbouwer Midas Kwant. Ook bedrijven spelen hier op in. Zo is er bijvoorbeeld een sportschool die nooit dicht gaat, en een club die al om 2 uur 's middags opengaat (microclubbing).

Uniekchic

Was het in 2012 al belangrijk jezelf te onderscheiden van de massa, in 2013 is dat nog veel belangrijker.

Voorbeelden: Bepaalde ruimtes in restaurants waar je alleen maar inkomt met een wachtwoord, apps die je alleen muziek laten luisteren wanneer je danst of Boiler Room-feestjes.

Knuffelrap

2013 is hét jaar van de knuffelrap. De media laten "steeds meer zien dat rappers lief, kwetsbaar en betrouwbaar zijn".

Voorbeelden: Ali B op volle toeren is al succesvol en heeft deze winter concurrentie van Rappers in de sneeuw. Je kan ook aan de slag gaan met het Rap Coloring Book, met kleurplaten van rappers en puzzels met gangstertaal.

Image galore

Foto's zijn de nieuwe tekstupdates. Jongeren gebruiken steeds vaker foto's in plaats van tekst op social media.

Voorbeelden: Instagram is het afgelopen jaar erg populair geworden (ondanks een recent akkefietje), en YoungWorks verwacht dat Pinterest veel populairder gaat worden.

Door: Maarten

Deel dit artikel