donderdag 20 dec 2012

Smells like 3D-print, maar klinkt niet zo

PlatenspelerPlatenspelerFlickr / Ninα / CC BY-NC-ND 2.0

Je kan al je eigen armband, fruit of zelfs wapen printen, maar niemand had er nog aan gedacht lp's te printen. Tot nu, want Amanda Ghassaei heeft het geflikt; ze printte een aantal lp's, waaronder Nirvana en Daft Punk. Dat is bepaald niet gemakkelijk. De eerste geprinte lp's klinken misschien wel als lp's, maar dan wel héle oude.

"Het is verrassend hoeveel je kan veranderen en verkleinen aan audiobestanden, zonder dat het onherkenbaar wordt", zegt ze tegen de technologiewebsite Wired.

Ze gebruikt een gloednieuwe 3D-printer, omdat het pas sinds kort mogelijk is om audiogroeven op een lp te printen. De best mogelijke 3D-geprinte lp is nog altijd zo'n tien keer slechter dan een originele lp, en dat hoor je. Toch is dat voor Amanda helemaal geen probleem. "Het zal nooit zo goed worden als echt vinyl, omdat de printer daar niet op is ingesteld. Maar je kan er wel erg creatief mee doen".

Fisher Price-plaat

Het is voor het eerst dat er een 'normale' lp op deze manier is geprint, maar er is wel eerder geëxperimenteerd met het 3D-printen van muziek. Zo kreeg Fred Murphy het voor elkaar om Stairway to Heaven te printen, op een plaat voor een Fisher Price-platenspeler.

Nog niet genoeg gehoord? Amanda heeft een paar fragmenten van de geprinte platen achter elkaar gezet.

Door: Maarten

Deel dit artikel