donderdag 20 dec 2012

Gender-neutraal bakken voor iedereen

McKenna PopeMcKenna PopeYouTube

Een roze oventje is 'natuurlijk' geen speelgoed voor jongens. Toch zijn er genoeg jongens die ook koekjes en cake willen bakken. Daarom is de 13-jarige McKenna Pope een actie gestart voor 'gender-neutraal' speelgoed. Met succes, want speelgoedfabrikant Hasbro brengt een nieuwe versie van het oventje uit: zwart en zilver, voor iedereen.

McKenna startte een online petitie om de verpakking en de kleuren van het speelgoedoventje te veranderen zodat ook jongens er rustig mee kunnen spelen. Ze bleek niet de enige te zijn met die wens, want de petitie is meer dan 45.000 keer getekend.

Ze kwam op het idee door haar 4-jarige broertje, die dolgraag een Easy-Bake oven wil voor kerstmis. Toen ze ging zoeken kwam ze alleen maar roze en paarse versies van het speelgoed tegen. Die wil ze liever niet kopen omdat ze bang was dat haar broertje daar niet mee wil spelen.

Uitnodiging

Hasbro nodigde het meisje uit om de petitie te overhandigen. "Ik was zo blij toen Hasbro vroeg of ik langs wilde komen", zegt McKenna tegen Change.org. "Ik ben heel blij dat ze het belang inzien van een gender-neutrale Easy Bake oven en dat ze die in 2013 gaan uitbrengen. Nu kunnen jongens en meisjes kiezen welke kleur ze willen hebben."

Het liefst zou McKenna haar broertje een gender-neutrale oven geven, maar omdat die pas in 2013 uitkomt gaat dat niet lukken. Het wordt waarschijnlijk een speelgoedkeukentje. Maar natuurlijk geen roze.

CNN nodigde het meisje uit voor een interview, dat hieronder te bekijken is. Haar broertje speelt ook een opvallende rol in het filmpje.

Zweden

In Zweden zijn ze al veel verder met gender-neutraliteit. Op sommige basisscholen wordt zelfs geen 'hij' of 'zij' gebruikt, maar 'vrienden' of 'hen' (een gender-neutraal woord dat oorspronkelijk uit het Fins komt). Daarnaast worden boeken met een traditionele beeld van man en vrouw geweerd en wordt al het speelgoed bij elkaar gelegd zodat de kinderen worden aangemoedigd met alles te spelen.

Door: Maarten

Deel dit artikel