woensdag 19 dec 2012

'Nog meer waarschuwingen op sigarettenpakje'

Een heleboel sigarettenEen heleboel sigarettenANP

Opnieuw een ander uiterlijk voor een pakje peuken. Tenminste, dat wil de Europese Commissie. De commissie heeft woensdag voorgesteld grotere gezondheidswaarschuwingen op een pakje te drukken. Want die moeten lijken op een tabaksproduct. "En niet op cosmetica of snoep", aldus Tonio Borg, eurocommissaris voor Gezondheid.

Kreten als: "roken is dodelijk" en "roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe", zullen als het aan de Europese Commissie ligt, nog prominenter aanwezig zijn op een pakje. De pakjes moeten namelijk voor 75 procent bedekt zijn met dit soort slogans en toepasselijke plaatjes. En als je dacht dat de kous daarmee af is, heb je 't mis. Tabaksproducten met een smaakje, zoals bijvoorbeeld menthol, liggen in het plan van de commissie over een tijdje niet meer in de schappen. Een frisse rooksmaak zit er straks dus ook niet meer in.

Vandaag presenteerde eurocommissaris Borg zijn plannen.

Jongeren

De belangrijkste doelgroep voor de commissie zijn jongeren. Ongeveer 70 procent van rokers begint namelijk op minderjarige leeftijd met roken, aldus Borg. In Europa overlijden jaarlijks zo'n 700.000 mensen aan de gevolgen van roken.

Rokers die niet zo blij worden van dit nieuws kunnen nog even rustig ademhalen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten zich nog over de plannen buigen. En dat duurt nog wel even. Verwacht wordt dat in 2015 het nieuwe beleid van start gaat.

Door: Benjamin

Deel dit artikel