Linken naar radiostreams wordt dokken

3FM Serious Request streamen op je eigen website of blog? Dat mag dus niet zomaar meer. Vandaag oordeelde de rechter dat sites voor het linken én het embedden van radiostreams moeten gaan betalen. Buma/Stemra had een zaak aangespannen tegen Jim Souren, de eigenaar van nederland.fm en op.fm, waar je gratis radiostations kan beluisteren.

Op de sites kun je of een pop-up openen met een stream of op de pagina zelf een zender streamen. Tot nu toe was dat gratis voor Souren, maar als hij door wil gaan moet hij licentiegeld betalen aan Buma/Stemra. Die zeggen 'tevreden' te zijn met de uitspraak.

'Wederopenbaring' De zaak draaide om de vraag of het streamen van een zender een geval is van 'wederopenbaring'. Dat betekent dat je iets op zo'n manier aanbiedt dat er sprake is van een nieuwe 'publicatie'. De rechter oordeelt dat de sites van Souren dat wel doen, en niet alleen maar ondersteunen.

Souren zal de winst moeten terugbetalen en krijgt een dwangsom van 1000 euro voor elke dag hij doorgaat met het doorgeven van streams. Volgens hem is vonnis een 'zware tegenslag voor het internet'. Hij overweegt een hoger beroep. Volgens Kamiel Koelman, auteursrecht- en ict-deskundige, is de zaak een grensgeval en zou een hoger beroep best eens anders uit kunnen vallen.

YouTube De organisatie linkvrij.nl strijdt voor de vrijheid op het internet gratis te kunnen embedden en hyperlinken. Zij zeggen 'zeer teleurgesteld' te zijn over de beslissing van de rechter. "Radiostations betalen al voor hun audiostreams. Wanneer Buma/Stemra ook rekeningen kan sturen aan degene die linkt naar dergelijke streams, betekent dit een verveelvoudigde incassering voor een en dezelfde stream.

Dit is slecht nieuws voor kleine radiostations. Die zullen uit radio-overzichten verdwijnen omdat het nu te kostbaar is geworden hyperlinks naar stations met weinig luisteraars aan te bieden. Dit is slechts nieuws voor het begrip radio op internet. Het is nu aan de politiek de vrijheid van informatiegaring te beschermen door de Auteurswet aan te passen."

Eerder wilde Buma/Stemra mensen met een embedded Youtube-filmpje op hun eigen site ook de portemonnee laten trekken. Daar was veel weerstand tegen en de organisatie besloot er uiteindelijk vanaf te zien.

Door: Roel

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl