woensdag 19 dec 2012

Einde der tijden: NOS op 3 helpt je overleven

Nog twee dagen, dan is het gebeurd. Althans, daar zijn sommigen heilig van overtuigd. Op 21 december stopt namelijk de 5125 jaren tellende Mayakalender. En veel mensen denken daarom dat de aarde dan vergaat. Voor de een reden voor paniek, de ander gaat over tot actie.

"De aarde doet het al meer dan 4 miljard jaar prima en wereldwetenschappers zien geen catastrofe gebeuren". Dat zegt de NASA naar aanleiding van tal van vragen waar ze mee overstelpt worden. Sommige mensen vroegen de organisatie zelfs of ze zichzelf, hun familie of huisdier maar beter kunnen ombrengen. Om al die vragen te beantwoorden is er een FAQ online gezet.

Bunkers

In Amerika verkoopt men van alles om te overleven als het einde van de wereld daadwerkelijk in zicht is. Van survivalgidsen tot bunkers om in te schuilen, niets is te gek. Zakenman Robert Vicino bouwt bunkers op geheime locaties en die vinden naar eigen zeggen gretig aftrek. Maar voor een flinke smak geld heb je dan ook wel iets: een tunnel om te ontsnappen, twee slaapkamers met acht bedden en airco.

Bal

Niet veilig genoeg? Neem dan Liu Qiyuan, een boer uit China, hij bouwde een gigantische bal van staal en glasvezels om maar te overleven. Er passen veertien mensen in die vastgesnoerd worden met gordels, flessen met zuurstof en de drijvende bal doen de rest. En mocht de aarde toch niet vergaan? Dan wordt het een attractie.

Nederland

Maar als dat je te ver is, dan kun je nog altijd aan boord klimmen van Johans Ark. Het megalomane schip, gebouwd door de Nederlander Johan Huibers ligt in Dordrecht en kostte hem een slordige 1 miljoen euro. Maar dan hoef je je aan boord in ieder geval niet te vervelen. Er is namelijk plek voor 50 personen in een bioscoopje bovenin het schip.

Overlevingspakketje

De meest actuele redder in nood is misschien wel Calypso Ford. Zij opende een winkel in New York waar mensen een overlevingspakketje kunnen kopen voor het geval het de aarde overspoeld wordt, geraakt wordt door een meteoriet, of wat dan ook.

Preppers

Natuurlijk kun je zelf ook stappen ondernemen om in leven te blijven als de tijd daar is. Mensen die daar misschien een beetje in doorgeslagen zijn, worden ook wel Preppers genoemd. Filemon Wesselink zocht in zijn programma voor BNN zo'n tot in de puntjes voorbereide man op.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Laatste redmiddel

En mocht je bovenstaande állemaal niet zien zitten, dan is er nog één oplossing. Snel je naar Frankrijk, want op de Pic de Bugarach zou je veilig moeten zijn.

Picdebugarach

Door: Jurjen

Deel dit artikel