'Skelet bultrug naar Naturalis in Leiden'

Hij is niet meer te redden: de bultrug die woensdag strandde en vastzit op zandbank Razende Bol bij Texel. Als het dier dood is, wordt het kadaver van 12 meter lang en met een gewicht van 20 ton, waarschijnlijk naar Den Helder gesleept. Daarna gaat het skelet naar Leiden, naar natuurmuseum Naturalis. Daar krijgt bultrug Johannes een mooie plek in het museum. Een reportage van verslaggever Martijn Bink.

  • 1218 KEER BELUISTERD
Sluit video
Kamp: bultrug is een mooi en bijzonder dier

Minister Kamp over bultrug Johannes. Die spoelde dit weekend aan op zandplaat de Razende Bol en overleed een aantal dagen later.

  • 378 KEER BELUISTERD
Sluit video
'Nog wel even wroeten in bultrug voor we tot de kern van de zaak komen'

Steven van der Meije van Naturalis stond vanochtend naast de bultrug Johannes in een haven op Texel. Naturalis gaat de gestrande walvis onderzoeken.

  • 868 KEER BELUISTERD
Sluit video
dinsdag 18 dec 2012

Johannes blijkt toch Johanna

Johanna de BultrugJohanna de BultrugEcomare

Johannes is aangekomen op Texel voor onderzoek. Of liever gezegd Johanna, want de bultrug blijkt toch een vrouwtje te zijn. Bij het verslepen bleek het dier een vagina te hebben, dat was daarvoor niet te zien.

De aangespoelde walvis wordt ontleed en via een autopsie proberen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Naturalis de doodsoorzaak van Johanna vast te stellen.

Bekijk hieronder beelden van het ontleden.

Het skelet komt in het museum van Naturalis in Leiden terecht. Het is de grootste walvis die ze daar ooit hebben gehad.

Niet perfect

Minister Kamp van Economische Zaken zegt dat er een protocol moet komen voor aangespoelde zeezoogdieren. Zo wil hij "de kansen voor dit soort unieke dieren zo groot mogelijk maken".

De PVV en de Partij voor de Dieren vinden dat de reddingsactie veel beter had gemoeten. Marianne Thieme vindt dat er geen duidelijke leiding was. "Deskundigen zoals Sea Shepherd, Lenie 't Hart en Rederij Noordgat zijn niet betrokken, en dat is een gemiste kans."

Kamp is het daar niet mee eens. Hij zegt dat de deskundigen "op een uitstekende manier" geprobeerd hebben Johanna te helpen. Hij benadrukte dat er geprobeerd is de bultrug weer in zee te krijgen, maar dat het niet is gelukt. Hij geeft toe dat de reddingsactie niet perfect was. "Wij zijn niet gewend dat dit soort dieren aanspoelen, daarom moeten we een protocol hebben voor alle zeezoogdieren."

Door: Maarten

Deel dit artikel