dinsdag 18 dec 2012

Uitstel executie ontvoerde journaliste

Anhar KochnevaAnhar KochnevaScreenshot YouTube

Uitstel van executie, letterlijk, voor de Oekraïense journaliste Ankhar Kochneva. De Syrische rebellen hebben haar nog een kans gegeven. Dat meldt het Russische persbureau Ria Novosti.

Kochneva is in oktober gekidnapt door het Vrije Syrische Leger. De rebellen hebben al meerdere malen gedreigd haar te vermoorden als er geen 50 miljoen dollar losgeld wordt betaald. De kidnappers lieten eerder weten dat de de Oekraïense regering en de ambasade zich niet aan hun beloftes houden.

Vorige maand verschenen er video's van Kochneva, waarin ze de Oekraïense, Russische en Syrische regering opriep te voldoen aan de eisen van haar ontvoerders. In een andere video zegt Kochneva dat ze werkt voor Russische spionnen. Volgens de Russian Union of Journalists (RUJ), de club van Russische journalisten, klopt dit niet.

Journalist Richard Engel in Syrië bevrijd

Intussen is de ontvoerde Amerikaanse correspondent Richard Engel bevrijd. Hij verdween vijf dagen geleden met zijn productieteam, nadat ze de Turks-Syrische grens waren overgestoken.

Ze werden geblinddoekt in een vrachtwagen gezet en naar een onbekende plek gebracht. Toen de ontvoerders de groep gisteren wilden verplaatsen, stuitten ze op een controlepost van rebellen. Er brak een vuurgevecht uit en Engel en zijn mensen werden bevrijd. Ze zijn inmiddels weer in Turkije.

Bekijk hier een interview met de bevrijde mannen van NBC News:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Journalisten 'honden in de val'

Al op 14 december is er anoniem een een video op YouTube gezet van Engel en zijn team, getiteld "Journalisten honden in de val". Daarin zitten de mannen op de grond en spreken ze kort tegen de cameraman. Engel vroeg de Amerikaanse regering alles te doen om hen te bevrijden en de activiteiten in Syrië te stoppen. De NBC-cameraman zegt alleen zijn naam en "Ik wil graag naar huis". De video is inmiddels verwijderd van YouTube.

Richard Engel is een van de meest vooraanstaande oorlogscorrespondenten in de Verenigde Staten. Hij deed onder meer verslag van de Arabische lente en van de oorlog in Irak.

Door: Anna


Deel dit artikel