'Op school eten ze niet gezond'

Bureau Jeugdzorg stapt naar de rechter om de 15-jarige Tom Watkins uit huis te plaatsen. De jongen en z'n moeder eten alleen maar rauw voedsel. Z'n moeder houdt Tom van school omdat hij daar slecht zou gaan eten...En dat gaat Jeugdzorg een stap te ver.

  • DUUR: 01 MIN 18 SEC
  • 3393 KEER BEKEKEN
Sluit video
dinsdag 18 dec 2012

'Rauwe groente-eter moet zo snel mogelijk uit huis'

Tom eet alleen rauwe groentenTom eet alleen rauwe groentenVARA

Tom Watkins, de jongen die alleen maar rauwe groenten mag eten van zijn moeder, moet uit huis worden geplaatst omdat zijn moeder weigert hem naar school te sturen. Dat vindt Bureau Jeugdzorg. Daarom starten ze een spoedprocedure om Tom zo snel mogelijk bij zijn moeder weg te halen.

Zijn moeder, Francis Kenter, wil niet dat haar zoon naar school gaat omdat hij dan slecht zou eten. "Het is onmogelijk om een kind op de middelbare school gezond te laten eten. Tussen de middag halen ze eten uit de supermarkt of de kantine waar geen gezonde voeding te krijgen is." Nu krijgt de 15-jarige Tom thuis les van zijn moeder, maar daar heeft ze helemaal geen toestemming voor gekregen van de leerplichtambtenaar.

Omdat zijn moeder weigert mee te werken, moet Tom nog voor het einde van het jaar uit huis geplaatst worden. Tom kan dan vanaf 7 januari naar een normale school.

Toms moeder gaat de spoedprocedure aanvechten. Ze denkt dat als haar zoon uit huis wordt geplaatst, hij wegloopt uit de instelling van Jeugdzorg.

#Rauw en Rauwer

Tom eet alleen maar rauwe groenten omdat zijn moeder denkt dat antibiotica en groeihormonen in vlees slecht zijn. Kinderartsen zijn het daar niet mee eens en zeggen dat hij ernstig ondervoed is. Tom is ook veel kleiner dan andere 15-jarigen. Zijn moeder zegt dat artsen geen flauw idee hebben waar ze het over hebben.

Er is veel aandacht voor Tom. In 2008 werd er al een documentaire (Rauw) over hem gemaakt, die je hieronder helemaal kan bekijken.

Inmiddels is er zelfs een tweede documentaire verschenen, Rauwer. Daarin is Tom inmiddels 5 jaar ouder geworden, maar is er niets veranderd aan zijn rauwe dieet.

Get Microsoft Silverlight

In 2008 zaten Tom en zijn moeder in DWDD. Hugo Borst maakte zich toen ontzettend boos over het dieet van Tom. Dat kan je rechts op de pagina bekijken (vanaf 5.30 min). Vorige maand zaten Tom en Francis weer bij Pauw en Witteman, toen de nieuwe documentaire over het gezin uitkwam.

Door: Maarten

Deel dit artikel