dinsdag 18 dec 2012

10 jaar cel voor hacker ScarJo

NMA.TV Scarlett JohanssonNMA.TV Scarlett JohanssonYouTube

De hacker die onder meer naaktfoto's van Scarlett Johansson de wereld instuurde, krijgt flink wat tijd om over zijn zonden na te denken: 10 jaar. Christopher Chaney (36) uit Florida hackte de e-mailaccounts van ruim vijftig Hollywoodsterren, onder wie Johansson, Mila Kunis en Christina Aguilera. Hij bekende schuld over negen aanklachten.

Volgens de rechter is het hacken van e-mailaccounts "net zo verderfelijk en ernstig als stalken". Naast de celstraf moet hij ook een schadevergoeding van 76.000 dollar betalen aan ScarJo, Aguilera en actrice Renee Olstead. Die 10 jaar valt eigenlijk nog mee; als Chaney op alle aanklachten schuldig was bevonden, had hij 121 jaar kunnen krijgen.

Wachtwoord vergeten

Chaney kwam achter de wachtwoorden van de sterren via de 'ik ben mijn wachtwoord vergeten'-knop. Daarna moest hij een of meerdere veiligheidsvragen beantwoorden. Die antwoorden kon hij zonder problemen vinden op internet. Bij sommige accounts wijzigde Chaney de instellingen, zodat hij automatisch een kopietje kreeg van de inkomende e-mails. De sterren merkten daar zelf niets van.

Zo kreeg Chaney onder meer filmscripts, foto's en contracten van de sterren in zijn handen. Die gegevens stuurde hij vaak weer door naar roddelwebsites die ze op internet plaatsten.

Operatie hackerazzi

Chaney vorig jaar oktober gearresteerd. De FBI had toen al bijna een jaar lang naar hem gezocht tijdens 'operatie hackerazzi'. Een maand later bood hij zijn verontschuldigingen aan op CNN en zei dat hij gewoon niet kon stoppen.

Het Taiwanese nma.tv was er destijds als de kippen bij om te illustreren wat er precies met ScarJo gebeurde:

Door: Helen

Deel dit artikel