dinsdag 18 dec 2012

Recordaantal handtekeningen op petitie tegen wapenbezit VS

Ruger Single Ten .22 caliber revolverRuger Single Ten .22 caliber revolverANP

Amerikanen zijn gek op hun wapens, ook na het drama in Newtown vorige week. Maar toch laten steeds meer tegenstanders zich horen. Afgelopen weekend leverden Amerikanen massaal hun wapens in en een petitie voor een nieuwe wapenwet op de website We the People van het Witte Huis heeft een recordaantal handtekeningen gekregen.

Op de website kunnen alle Amerikanen petities indienen als ze veranderingen willen. Vrijdag zette ene David G. de petitie online waarin staat dat de regering van Obama de wapenverkoop moet aanpakken. Het voorstel had dezelfde dag al meer dan 25.000 handtekeningen en nu staat de teller op meer dan 172.000. Geen enkele andere petitie heeft ooit zoveel respons gehad.

Er staat onder meer in: "Het doel van deze petitie is om de regering van Obama te dwingen wetten te maken die de toegankelijkheid van vuurwapens aan banden legt. Hoewel een nationale dialoog nodig is, is de wet de enige manier waarop we het aantal moorden door een vuurwapen kunnen terugdringen". Op de website staan meerdere petities tegen wapenbezit.

Antwoord

Bij 25.000 handtekeningen moet het Witte Huis met een antwoord komen. Obama liet meteen na de schietpartij al doorschemeren dat er iets moet veranderen: hij zei dat er "betekenisvolle actie" ondernomen moet worden. Bij een toespraak op de herdenkingsdienst in Newtown zei hij dat hij er alles aan zal doen om dit soort tragedies te voorkomen:

Maar wat hij echt kan en wil doen, blijft de vraag. Correspondent Wouter Zwart legt uit:


Ook prominenten laten van zich horen. De gouverneur van Connecticut, waar de schietpartij plaatsvond, vindt dat Washington het bezit van vuurwapens aan banden moet leggen, in heel Amerika. Een nationale epidemie, noemt burgemeester Bloomberg van New York wapengeweld. Ook hij pleit voor landelijke actie.

Door: Helen

Deel dit artikel