Noord-Korea herdenkt Kim Jong-il

In Noord-Korera is de sterfdag herdacht van de vorige leider, Kim Jong-il. Die overleed vorig jaar. Zijn zoon Kim Jong-un volgde hem op.

  • DUUR: 22 SEC
  • 5432 KEER BEKEKEN
Sluit video
maandag 17 dec 2012

Noord-Korea herdenkt leider Kim Jong-il

De begrafenisstoet voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-ilDe begrafenisstoet voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-ilReuters

Het is alweer een jaar geleden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il overleed. Vorige week werd ter nagedachtenis aan de 'Grote Leider' al een raket gelanceerd, nu herdenken honderdduizenden landgenoten zijn overlijden.

Tijdens een droevige dienst voor het mausoleum waar de vader van Kim Jong-un ligt opgebaard, namen tal van Noord-Koreanen de tijd om hun voormalig leider te herdenken.

Glansrijke overwinning

Samen met zijn vrouw Ri Sul-joo overzag huidige leider Kim Jong-un de ceremonie. Persbureau AP schrijft dat het lanceren van de raket afgelopen woensdag als een "glansrijke overwinning" werd bestempeld door de jongeling.

Voor veel Noord-Koreanen begon het rouwen om hun verloren leider gisteren al. Duizenden liepen langs een bronzen standbeeld van Kim op Mansu Hil. Nog eens duizenden andere rouwenden bezochten Kim-il Sung Square om witte bloemen neer te leggen.

Raketlancering

Op het moment wordt met enige argwaan naar Noord-Korea gekeken. De lancering van de raket vorige week zit de meeste landen in het westen niet lekker. Zij denken dat de lancering een test voor mogelijke raketaanvallen in de toekomst.

Door: Jurjen


Deel dit artikel