'Uitzendbureaus wijzen allochtonen gewoon de deur'

Het is voor allochtonen moeilijker om via een uitzendbureau een baan te krijgen dan voor autochtonen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP zette verschillende acteurs in om het onderzoek te doen. Bij Radar, het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in Rotterdam, zijn ze niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek.

  • 824 KEER BELUISTERD
Sluit video
maandag 17 dec 2012

'Autochtoon beter af bij uitzendbureau'

VacaturesVacaturesANP

Allochtonen komen bij uitzendbureaus minder snel aan een baan dan autochtonen. Dat staat in een onderzoek aan de hand van gegevens van twintig mystery guests van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In 'Op Achterstand' staat dat een autochtoon gemiddeld vier keer naar een uitzendbureau moet om twee banen aangeboden te krijgen, een allochtoon bijna het dubbele, zeven. Onderzoekers zeggen dat voor autochtonen, dat wil zeggen mensen van wiens ouders beiden in Nederland zijn geboren, de kans op een baan 1,6 keer zo groot is als voor een allochtoon.

In het onderzoek deden twintig zogeheten mystery guests 460 keer een uitzendbureau aan. Allemaal bijna hetzelfde cv en allemaal leerden ze de antwoorden op de meestgestelde vragen uit hun hoofd. De acteurs spraken accentloos Nederlands en droegen nette kleding, hadden goede manieren en geen opzichtige sieraden.

Jongeren

Bij het onderzoek werd vooral gekeken naar jongeren van 22 en 23 jaar. Bij vrouwen werd wat minder op de afkomst gelet dan bij mannen. Onderzoekers schrijven: "Niet-westerse vrouwen worden wellicht gezien als betrouwbaarder en ambitieus, terwijl migrantenmannen als bedreigender worden gezien."

Vooral Turken, Surinamers en Antillianen maken minder kans op een baan. Marokkaanse Nederlanders maken evenveel kans als een autochtone Nederlander, aldus het SCP.

Door: Jurjen


Deel dit artikel