zondag 16 dec 2012

Obelix geen Galliër meer?

Obelix woont nu in BelgiëObelix woont nu in BelgiëAFP

Is Obelix binnenkort geen Galliër meer? Het zou zomaar kunnen. De acteur die de Gallische strijder speelt, Gérard Depardieu, gaat zijn paspoort inleveren. Dat schrijft hij in een open brief aan Le Journal du Dimanche.

De acteur reageert daarmee op kritiek dat hij de belastingen zou ontduiken. Depardieu gaf eerder aan naar België te willen verhuizen vanwege een verhoging van belastingtarieven voor de rijkste Fransen. President Hollande wil het hoogste belastingtarief verhogen. Fransen die dan meer dan één miljoen per jaar verdienen moeten dan 75 procent weer inleveren. Premier Ayrault noemde het besluit van Depardieu " zielig" en onvaderlandslievend.

Depardieu noemt de kritiek beledigend:"Ik heb in de afgelopen 45 jaar 145 miljoen euro aan belastingen betaald. Ik betaal voor 80 personen belastingen." In de brief richt de acteur zich direct tot de premier: "hier is mijn paspoort en je mag mijn AOW ook hebben, heb ik nog nooit gebruik van gemaakt."

Koperen Ketel

In de stripverhalen van Asterix en Obelix ging het ook al een keer over belastingontduiking. In Asterix en de Koperen Ketel probeert een bevriend stamhoofd de belasting te ontduiken door het geld bij Asterix thuis te verbergen. In de vorige twee speelfilms verliet Obelix ook al zijn moederland, om dan tien minuten voor het einde van de film terug te keren voor een feestelijk maal met veel everzwijnen.

Ook in Asterix en de Britten staat Obelix te springen om Frankrijk te verlaten (op 15 seconden). Hier de nagesynchroniseerde trailer. Natuurlijk in het Vlaams.

Door: Tim

Deel dit artikel