'Onvoldoende rechters voor referendum Egypte'

In Egypte wordt het veelbesproken referendum gehouden. De Egyptenaren kunnen ja of nee zeggen tegen de nieuwe grondwet, die door de Moslimbroederschap is ontworpen.

  • 217 KEER BELUISTERD
Sluit video
'Opkomst referendum Egypte lijkt vrij hoog'

In een sfeer van oplopende spanning gaat een groot deel van Egypte vandaag naar de stembus. De burgers mogen -in een referendum- kenbaar maken of ze al dan niet instemmen met de nieuwe grondwet. Correspondent Sander van Hoorn in Caïro.

  • 234 KEER BELUISTERD
Sluit video
'Overal in Caïro zijn mensen aan het discussiëren'

Vandaag mogen de Egyptenaren in een referendum laten weten wat ze van de nieuwe grondwet vinden. Burgers zijn zich de afgelopen dagen steeds meer gaan buigen over wat ze zullen stemmen. Correspondent Sander van Hoorn belandde gisteravond in een discussie op straat in Caïro.

  • 53 KEER BELUISTERD
Sluit video
zaterdag 15 dec 2012

Egypte stemt nog wat langer over grondwet

Egypte stemtEgypte stemtANP

Vandaag stemt Egypte over de nieuwe grondwet. Mensen laten massaal weten wat ze van de nieuwe grondwet vinden. Zo massaal, dat er lange rijen voor de stembureaus staan. Daarom is besloten dat ze langer openblijven.

De stembureaus zijn om 07.00 uur Nederlandse tijd opengegaan. De stemming is belangrijk, want het kamp van president Morsi en de oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Morsi en de Moslimbroederschap zijn voor de nieuwe grondwet; de oppositie is fel tegen omdat de grondwet veel te islamitisch zou zijn. Er is veel te weinig aandacht voor de rechten van minderheden en vrouwen. Ook de vrijheid van meningsuiting zou worden beperkt. Om te voorkomen dat er iets mis gaat zijn 250.000 mensen druk met de beveiliging van de stemming.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is het zo druk omdat de stembureaus maar één dag open zijn. Bij vorige verkiezingen was het een paar dagen mogelijk om te stemmen.

Alleen de inwoners van Caïro, Alexandrië en acht andere regio's laten vandaag hun mening horen. De andere helft mag pas volgende week stemmen. Dat komt omdat veel rechters weigeren toezicht te houden op de stemming. Zij vinden dat de nieuwe grondwet niet democratisch tot stand is gekomen.

Mensenrechtengroepen zijn niet blij met de opsplitsing. Zij zijn bang dat de eerst stemronde van invloed is op de tweede stemronde.

Chaos

De commissie die de grondwet heeft gemaakt bestaat voor het grootste gedeelte uit leden van de Moslimbroederschap. Omdat de oppositie de plannen veel te islamitisch vindt, roept de oppositieleider ElBaradei via Twitter op om tegen te stemmen. Volgens hem is de grondwet een ramp voor het land. "Vasthouden aan het referendum in een explosieve, gepolariseerde, chaotische en rechteloze omgeving drijft het land naar de rand van de afgrond."

Al weken zijn er protesten tegen de nieuwe grondwet. Ook gisteren gingen tegenstanders in Caïro de straat op om te demonstreren op het Tahrirplein en het paleis. In Alexandrië gingen voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist. Daarbij bekogelden ze elkaar onder andere met stenen. Het is al een aantal keer uitgelopen op geweld waarbij doden vielen.

Door: Maarten

Deel dit artikel