zaterdag 15 dec 2012

Groots afscheid voor cultheld Wally

Eddy WallyEddy WallyFlickr / jasperwiet / CC BY-NC-SA 2.0

Na een carrière van 60 jaar is het genoeg geweest: de Vlaamse schlagerzanger Eddy Wally stopt ermee. Niet omdat hij er genoeg van heeft, maar door gezondheidsredenen. Vanavond neemt hij officieel afscheid, tijdens De Nacht van de Schlagers.

Eduard Van De Walle, zoals de zanger eigenlijk heet, kreeg in maart een hersenbloeding. Hij raakte licht verlamd en woont sindsdien in een verzorgingstehuis. Hij vroeg de organisatie van het muziekfestival De Nacht van de Schlagers om tijdens het festival officieel afscheid te nemen.

De 80-jarige 'Voice of Europe' gaf gisteren de eerste van zijn twee optredens dit weekend. Hij kwam in een rolstoel het podium op, samen met tien danseressen, waarna hij zijn bekendste nummers playbackte. Aan populariteit ontbreekt het hem nog altijd niet, want het publiek van 6000 mensen zong hem toe met 'You'll never walk alone'.

Bekijk hieronder een live-versie van een van zijn hits, Shanghai. Het optreden is uit 2010, toen hij er nog aanzienlijk beter aan toe was.

Kritiek

Het muziekfestival zette Eddy Wally groot op hun poster, wat niet bij iedereen goed viel. Toch staat de organisatie er wel achter. "We dachten er vooraf goed over na", zegt organisator Manuel Cuvelier. "Eddy kwam zelf met dit voorstel aandraven. Daarna gingen we na of dit wel medisch verantwoord was. We kregen groen licht. Velen vergeten ook dat het podium Eddy's leven is", zegt Cuvelier tegen de Belgische nieuwswebsite Het Laatste Nieuws.

Bekijk hier beelden van zijn voorbereidingen op dit weekend.

Door: Maarten

Deel dit artikel