Nog één keer Thunderdome

Het waren dé hardcorefeesten van de jaren 90: Thunderdome. Tienduizenden gabbers gingen er samen uit hun plaat. Nu, na 20 jaar, houden ze ermee op.

  • DUUR: 01 MIN 37 SEC
  • 6313 KEER BEKEKEN
Sluit video
Terugblik op twintig jaar Thunderdome

Kaalgeschoren koppen en aussie-trainingspakken: gabbers. Sinds begin jaren negentig bezochten ze met tienduizenden tegelijk de Thunderdome-feesten. Morgen komt daar een einde aan. In de RAI in Amsterdam is de allerlaatste Thunderdome. Onze huisgabber Jozephine Trehy maakte een emotionele terugblik.

  • 1721 KEER BELUISTERD
Sluit video
Beelden van Thunderdome in 1996
Sluit video
vrijdag 14 dec 2012

End of an era: nog één keer Thunderdome

Bezoeker Thunderdome gaat uit zijn dakBezoeker Thunderdome gaat uit zijn dakID&T

Het was één van de grootste en bekendste dancefeesten van de jaren '90: Thunderdome. Sinds 1992 organiseerde ID&T meerder keren per jaar zo'n feest op plekken als de Jaarbeurs, de Frieslandhalen en de HMH. Morgenavond kunnen fans nog één keer genieten van hardcore in de Rai in Amsterdam, want na twintig jaar en 63 edities valt het doek.

"Het is toch wel raar, het was toch wel het begin van mijn hele carrière. Je ademt het, je bloedt het en je bent het", zegt The Prophet, die op heel veel Thunderdome-feestjes stond.

Drugs

De feestjes stonden bij veel mensen bekend omdat er veel drugs werden gebruikt. "Dat hoorde er natuurlijk wel bij, want op een pakje druivensuiker hield je het niet het hele weekend vol", vertelt Dennis Kromhaan, die 10 jaar lang van feestje naar feestje ging.

Volgens Dennis en The Prophet klopt het beeld dat de bezoekers van Thunderdome-feesten agressief zijn niet. "Het waren misschien wel de liefste mensen die je maar kon bedenken. Het maakte ook niet uit of je gabber was en een kale kop had met een aussie of dat je in driedelig grijs ging. Je ging gewoon met zijn allen met één doel: uit je dak gaan."

Dertigers

Morgen komt er dus een einde aan het 'uit je dak gaan'. Volgens organisator ID&T is de passie weg. De zaal staat waarschijnlijk vol met dertigers, die in hun jonge jaren naar de eerste Thunderdomes gingen.

Door: Elger

Deel dit artikel