vrijdag 14 dec 2012

'Pestprotocollen zijn niet voldoende'

Lodewijk AsscherLodewijk AsscherANP

De overheid gaat kijken of scholen meer moeten doen tegen pesten. Vicepremier Asscher zei tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad dat alleen pestprotocollen het probleem niet oplossen.

"Een protocol verdwijnt snel in een la en waar het op aankomt is dat iedereen zijn ogen openhoudt en oplet hoe we met andere mensen omgaan. Dat geldt voor de meester, juf, schoolbesturen, maar ook voor de ouders op het schoolplein en de kinderen zelf", zei Asscher.

Dat betekent niet dat de overheid niet kijkt naar een landelijk pestprotocol. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat onderzoeken. Maar er is volgens Asscher "geen knop waar het kabinet op kan drukken".

Zelfmoord

De laatste weken is er veel aandacht voor pesten. Gisteren pleegde Fleur, een 15-jarig meisje uit Staphorst, zelfmoord door voor een trein te springen. Ze zou worden gepest en de school onderzoekt of dat zo is.

Tegenover de Meppeler Courant vertelt de vader Fleur dat ze in de periode voordat ze uit het leven stapte in een schriftje schreef over dat ze gepest werd. "Ik kan er niet meer tegen. Ik wil hier weg. Voorgoed!" zou ze hebben geschreven. Drie jaar geleden won ze een wedstrijd met een gedicht over pesten.

Uit de dingen die ze nu heeft opgeschreven concludeert haar vader: "Ze wilde door met ons, maar niet met het leven op school."

Brief

Een paar weken geleden pleegde de 20-jarige Tim Ribberink zelfmoord omdat hij werd gepest. Zijn ouders maakten zijn afscheidsbrief openbaar, waarin hij vertelde hoe hij zijn hele leven al gepest werd.

Begin deze week kwam er veel aandacht voor een brief over pesten van de 18-jarige Jeffrey Arenz uit Beuningen, die de Volkskrant publiceerde. Premier Rutte zei een reactie dat hij er "even stil" van werd.

Door: Elger

Deel dit artikel