Geen onzinclaims meer op voedsel

"Goed voor je darmflora" of "vermindert de eetlust". Jarenlang was er nauwelijks controle op dit soort gezondheidsclaims door voedselproducenten. Tot vandaag.

  • DUUR: 01 MIN 31 SEC
  • 234 KEER BEKEKEN
Sluit video
vrijdag 14 dec 2012

'Sterke botten' en 'gezonde darmflora': niet meer op verpakking

Supermarkt´┐ŻSupermarktANP

Yoghurtdrankjes die goed zijn voor je darmflora of olijfolie die de glucosewaarden in het bloed verbeteren: dat soort claims mogen niet meer op de verpakkingen van producten staan als ze niet kloppen. Het zijn doorgaans beweringen waarmee fabrikanten hun product proberen aan te prijzen. Die moeten vanaf vandaag wetenschappelijk bewezen zijn en op een Europese lijst staan voordat ze op een verpakking mogen.

Wetenschappers hebben 40.000 van die claims gecheckt en daarvan zijn maar 222 goedgekeurd. Wat bijvoorbeeld wel mag volgens de Voedsel- en Warenautoriteit: 'IJzer draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem' en 'Vitamine C ondersteunt de afweer van het lichaam'. Er mag geen direct verband zijn tussen het product of ingredi├źnten en de gezondheid. Geneeskundige claims mogen dus ook niet, dat mag alleen bij geneesmiddelen.

De Voedsel- en Warenautoriteit gaat steekproeven doen in supermarkten en hoopt vooral dat fabrikanten zelf hun verpakkingen aanpassen.

Misleiding

Het gaat erom dat de consument niet misleid wordt door wat er op de verpakking staat. Goed toch? In principe wel, maar volgens de Consumentenbond worden we eigenlijk nog steeds misleid in de supermarkt. Er mogen dan ergens wel extra vitaminen in zitten, dat betekent niet dat er bijvoorbeeld niet ook heel veel suikers in zitten.

Door: Helen

Deel dit artikel