donderdag 13 dec 2012

Chinese bejaarde leeft twee jaar in varkensstal

De vrouw in haar 'huis'De vrouw in haar 'huis' 

De discussie over vergrijzing in China is flink aangewakkerd. De Chinese boer Chen Shoutian liet zijn honderdjarige moeder in een varkensstal wonen, samen met een 200 kilo wegend varken.

Toen een lokaal televisiestation langs het verblijf ging, zei de boer dat hij niets fout deed. "Mijn moeder wil hier blijven, omdat zij het zelf handig vindt", aldus de boer. Zijn zus was het daar niet mee eens: "Er zitten hier enorm veel vliegen en muggen in de zomer en mijn moeder leefde er al die tijd tussen. Het breekt mijn hart."

De honderdjarige vrouw leefde twee jaar in de stal. Nadat de reportage was uitgezonden bracht de lokale overheid een bezoek. Die beval de boer om haar leefomgeving te verbeteren. Hij verhuisde zijn moeder's bed gelijk naar de keuken.

Toename

Op internet werd er veel gediscussieerd over het incident. Chinezen pleiten voor een wet die senioren beter moet beschermen. Op het moment leven er namelijk ongeveer 185 miljoen mensen boven de zestig in China en dat aantal neemt hard toe.

Verwacht wordt dat er in 2053 zo'n 490 miljoen ouderen in China wonen. Daarnaast oefent de éénkindpolitiek, dat in 1979 is ingevoerd, veel druk op kinderen die straks alleen voor hun ouders moeten zorgen.

Deel dit artikel