donderdag 13 dec 2012

Gestrande bultrug Texel "ligt op sterven"

De gestrande bultrug bij Texel 'traant'De gestrande bultrug bij Texel 'traant'Wendy Beenakker/VARA

De bultrug die gisteren strandde op het onbewoonde eilandje Razende Bol, vlakbij Texel, ligt op sterven. Natuurcentrum Ecomare heeft besloten om het dier natuurlijk dood te laten gedaan.

Er werd nog even aan gedacht om euthanasie te plegen, maar dat is te lastig. Een spuit is moeilijk door de dikke speklaag van het dier te krijgen en de andere optie, een granaat in zijn bek laten ontploffen, is te bloederig.

Medewerkers van Ecomare gingen vanochtend checken omdat ze hem gisteren niet de zee in konden helpen. "Hij spuit nog geregeld een fonteintje en hij klappert nog af en toe met zijn staart", zei een medewerker toen. Nu melden ze dat wegslepen geen zin meer heeft.

Ooggetuigen die met bootjes naar de zandbank zijn gevaren, zeggen dat het dier 'traant'. Ruben Lenten filmde het dier tijdens het kiteboarden:

Teruggezwommen

De bultrug weegt 25 ton en is 12 meter lang. Reddingswerkers wilden hem met een net weer de zee inslepen.

In eerste instantie lukte het om de bultrug weer de zee in te krijgen, maar na een uur zwom hij opnieuw het eilandje op. Aan het eind van de middag was het water te ver gezakt om nog iets te kunnen doen. De Koninklijke Marine zou vanochtend nog proberen het dier weg te slepen, maar daarvoor is het te laat.

Door: Helen

Deel dit artikel