'Deze prijs is een grote eer'

De Prins Claus Prijs ging onder andere naar de Keniaanse graffiti-activist Boniface Mwangi. Hij strijdt tegen corruptie in Kenia en probeert jongeren politiek bewust te maken. Daarmee maakt Mwangi zich niet populair bij de machthebbers in zijn land.

  • DUUR: 01 MIN 47 SEC
  • 209 KEER BEKEKEN
Sluit video
Compilatie foto's van Mwangi
Sluit video
woensdag 12 dec 2012

Omstreden activist wint Prins Claus Prijs

Boniface MwangiBoniface MwangiFacebook

Hij maakte foto's tijdens de gewelddadige verkiezingen in Kenia in 2007: de Keniaanse fotograaf Boniface Mwangi. Hij legde onder andere vermoorde en verkrachte mensen vast.Toen de verkiezingen voorbij waren werden Mwangi's foto's niet gepubliceerd in Kenia vanwege de censuur. Maar buitenlandse kranten zoals The New York Times en The Guardian plaatsten de foto's wel.

Mwangi wilde juist dat andere Kenianen zijn foto's te de zien kregen. Hij wil namelijk een boodschap verkondigen: juist de politiek in het land zorgt voor geweld, vindt hij. Daarom bedenkt hij een andere manier om zijn standpunt duidelijk te maken: hij wordt graffiti-activist. En niet zonder verdienste: vandaag ontvangt hij in Amsterdam de Prins Claus Prijs. Een prijs voor mensen die een verschil hebben gemaakt op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

Hieronder kan je een aantal van zijn foto's bekijken.

Gierenhoofden

Mwangi maakt schilderingen op de muren in Nairobi en wil hiermee de corrupte politici in beeld brengen. Hij vindt dat dat met foto's niet kan, omdat hij daar alleen maar meer geweld mee uitlokt. Op de tekeningen zijn politici met gierenhoofden afgebeeld: Mwangi wil zo duidelijk maken hoe politici echt in elkaar zitten. Een voornemen dat hem niet populair maakt bij de machthebbers in Kenia. Nu hij in Amsterdam is werkt hij gewoon verder: vandaag maakt hij een grote graffiti tekening op de Dam.

Mwangi is niet de enige die een Prins Claus Prijs in ontvangst neemt. Samen met negen andere kunstenaars, filmmakers en organisaties krijgt hij 25.000 euro. "De prijs is een voorrecht voor mij. In Kenia zou ik niet erkend worden voor mijn werk", zegt Mwangi.

De Grote Prins Claus Prijs, 100.000 euro, gaat dit jaar naar de Argentijnse uitgeverij Eloísa Cartonera. Deze non-profitorganisatie maakt handgemaakte boeken van gerecycled materiaal. Dat materiaal wordt verzameld door werklozen, die zo geld verdienen.

Hieronder kan je een korte documentaire over Boniface Mwangi bekijken.

Deel dit artikel