Wietpas vs. toerisme: wie vindt wat?

"Coffeeshops in Amsterdam blijven gewoon open voor toeristen", dat zei burgemeester Van der Laan gisteren in de Volkskrant. En dat terwijl er in het regeerakkoord staat dat coffeeshopklanten -vanaf 1 januari- moeten bewijzen dat ze in Nederland wonen. Maar waar komen die toeristen eigenlijk voor?

  • DUUR: 01 MIN 36 SEC
  • 1422 KEER BEKEKEN
Sluit video
'Ik denk niet dat het gaat werken'

Sta je dus een jointje te roken op het schoolplein - dan kan je zomaar op de vingers worden getikt door oom agent. En een flinke straf krijgen, zoals een boete of een straf van Bureau Halt. Bij het Montessori Lyceum in Amsterdam zien ze het niet zitten...

  • DUUR: 01 MIN 39 SEC
  • 816 KEER BEKEKEN
Sluit video
woensdag 12 dec 2012

Toerist mag blowen, scholier niet

Demonstratie drugstoeristen tegen Nederlands wietbeleidDemonstratie drugstoeristen tegen Nederlands wietbeleidANP

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft zijn zin: buitenlandse toeristen blijven voorlopig welkom in Amsterdamse coffeeshops. Dat heeft minister Opstelten gezegd. Vorige maand zei Opstelten nog dat Van der Laan "geen toestemming had om toeristen gewoon toe te laten in de coffeeshops".

Opstelten deed zijn uitspraak over de toeristen nadat de de gemeente Amsterdam bekendmaakte een blowverbod in te stellen op scholen. Het verbod geldt voor schoolpleinen van middelbare en mbo-scholen.

Ook mogen er in Amsterdam vanaf 2014 geen coffeeshops meer staan binnen een straal van 250 meter van een school. 44 coffeeshops moeten dan dicht.

Maatwerk

In het regeerakkoord staat dat alleen Nederlandse ingezetenen toegang krijgen tot coffeeshops. Maar er staat ook in dat over de handhaving van het ingezetencriterium met de gemeenten wordt overlegd, dat invoering in fases gebeurt als dat nodig is, en dat er maatwerk wordt geboden. Dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Volgens Opstelten is het Amsterdamse blowverbod op scholen en de maatregelen die daarmee gepaard gaan een voorbeeld van lokaal coffeeshopbeleideen. "Dit is maatvoering die mij aanspreekt; dit is precies de bedoeling", zegt de minister.

Door: Suse

Deel dit artikel