Meer masterstudenten door langstudeerboete
Er zijn in september veel meer studenten begonnen aan een masterstudie dan voorgaande jaren. Dat zegt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van voorlopige inschrijvingscijfers.
Verklaring? De langstudeerboete. Die was voor veel studenten aanleiding om nog snel voor het einde van het jaar de bachelordiploma te halen. Die studenten beginnen nu massaal aan de masterfase. Het gaat om ongeveer 42.000 studenten extra, een stijging van 8 procent.
Deze verklaring wordt ondersteund door het feit dat het afgelopen jaar er meer bachelordiploma's dan normaal zijn uitgegeven. Het aantal studenten dat zich dit jaar heeft ingeschreven voor een bachelorstudie is wel vergelijkbaar met andere jaren.
Harde knip
De VSNU laat weten dat de toename van het aantal masterstudenten ook deels verklaard kan worden door de zogeheten 'harde knip' die is ingevoerd bij een aantal universiteiten. Dat betekent dat studenten pas aan hun master mogen beginnen, als ze een bachelordiploma op zak hebben.
Het aantal buitenlandse studenten neem ook toe. De populariteit van het studeren in Nederland is volgens de VSNU te danken aan de hoge posities van de universiteiten in internationale ranglijsten en een gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
Langstudeerboete kostte 12,3 miljoen euro
De 'langstudeerdersmaatregel' zoals die officieel heet, was een plan van het vorige kabinet. Studenten die langer dan een jaar extra over hun bachelor en een jaar extra over hun master zouden doen, moesten 3000 euro meer collegegeld betalen.
De maatregel werd in september 2012 van kracht, maar werd door het huidige kabinet meteen afgeschaft. De langstudeerboete heeft de overheid 12.3 miljoen euro gekost.
Door: Anna