woensdag 12 dec 2012

Nertsenfokken vanaf 2024 verboden

In 2024 komt er een verbod op nertsenfokkerijIn 2024 komt er een verbod op nertsenfokkerijANP

In 2024 is het afgelopen met de nertsenfokkerij. Een ruimte meerderheid in de Eerste Kamer is voor een verbod en dat betekent dat zo'n 158 nertsenfokkerijen straks hun deuren moeten sluiten.

In Europa heeft Nederland op Denemarken na de meeste fokkerijen. Volgens dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren worden elk jaar zo'n 6 miljoen nertsen vergast. Er is veel kritiek op pelsdierhouders, omdat nertsen meestal in kleine kooien zitten en alleen worden gehouden voor hun vacht.

Fokkerijen doelwit dierenactivisten

De fokkerijen zijn enkele malen doelwit geweest van dierenactivisten. De bekendste van hen is de Vegan Streaker, die in het programma Mooi Weer de Leeuw, gehuld in een string, protesteerde tegen dierenleed. Hij werd twee jaar geleden veroordeeld tot een cel- en taakstraf, nadat hij 2500 nertsen vrijliet bij een fokkerij.

Bekijk hier hoe de Vegan Streaker ontvangen werd door Paul de Leeuw, waarschijnlijk iets anders dan gepland:

De nertsenfokkers zijn hun slechte imago beu. Eerder vroegen zij om een Europees keurmerk, zodat ze konden aantonen dat ze de dieren goed verzorgden. Veel Europarlementariërs zagen deze plannen niet zitten. Vorig jaar begon de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) een reclamecampagne.

Hoge kosten verbod

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zegt te verwachten dat de kosten van het verbod wel eens heel hoog kunnen oplopen: "Het houden van pelsdieren is lucratief. Ik denk niet dat bedrijven de kip met de gouden eieren laten slachten", zegt onderzoeker Willy Baltussen tegen de Volkskrant.

Of nertsenfokkers een schadevergoeding kunnen krijgen als ze hun bedrijf gedwongen moeten sluiten, zal de rechter tegen die tijd bepalen.

Door: Anna

Deel dit artikel