woensdag 12 dec 2012

Noord-Korea lanceert raket: 'Onverantwoordelijk'

Een man in Seoul bekijkt de lancering van de raket op televisie.Een man in Seoul bekijkt de lancering van de raket op televisie.AFP

Veel landen zijn boos op Noord-Korea omdat er afgelopen nacht een langeafstandsraket is gelanceerd. De landen zijn bang dat het gaat om een test met een raket die ook atoomladingen kan vervoeren. Volgens Noord-Korea gaat het om een satelliet die met succes om een baan in de aarde is gebracht.

De afgelopen dagen was er veel internationale druk op het regime in Pyongyang in een poging de lancering af te blazen. Noord-Korea zei maandag de lancering uit te stellen tot 29 december, maar afgelopen nacht ging de raket toch de lucht in.

Provocerend

Volgens de Verenigde Staten is de lancering "uiterst provocerend", een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en nieuw bewijs van ''het onverantwoordelijke gedrag'' van het Noord-Koreaanse regime. Eerder zeiden de VS, Japan en Zuid-Korea naar de VN-Veiligheidsraad te stappen als Noord-Korea de raket zou lanceren.

Japan en Zuid-Korea hebben veiligheidsfunctionarissen opgeroepen om in een spoedvergadering bijeen te komen. Japan heeft zijn bevolking opgeroepen kalm te blijven.

Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, betreurt de lancering. Internationaal gezien in China de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

Kosten

De Zuid-Koreaanse overheid schat dat Noord-Korea in 2012 ongeveer 1 miljard euro heeft geïnvesteerd in rakettechnologie. Het BNP van Noord-Korea bedraagt economie slechts 30 miljard euro. In april probeerde Noord-Korea ook al een raket te lanceren. Dat mislukte toen.

Later vandaag gaat de VN Veiligheidsraad praten over de lancering. Dat gebeurt op verzoek van Japan, in een vergadering die al gepland stond.

Door: Luuk

Deel dit artikel