maandag 10 dec 2012

'Emotioneel en rauw' interview met Australische dj's

De dj's Mel Greig (L) and Michael Christian van 2Day FMDe dj's Mel Greig (L) and Michael Christian van 2Day FMEPA

Mel Greig, de Australische dj die vorige week een grap uithaalde met het Britse ziekenhuis waar prinses Kate was opgenomen, is huilend op de televisie verschenen. In de video, die hieronder te bekijken is, vertellen Greig en haar mede-dj Michael Christian over de afgelopen dagen. Ze verkeerden in volledige shock nadat ze hoorden dat de zuster na hun grap dood werd gevonden; ze pleegde waarschijnlijk zelfmoord.

"Het was het meest vreselijke telefoontje dat ik ooit gehad heb", vertelt Greig. "Ik heb het scenario al miljoenen keren in mijn hoofd afgespeeld. Ik wilde het liefst naar ze toe gaan en een grote knuffel geven en sorry zeggen. Ook hoop dat het goed met ze gaat." Met 'ze' bedoelt Greig de nabestaanden van de Britse zuster Jacintha Saldanha.

"We hopen dat ze de liefde en steun krijgen die ze verdienen", voegt Christian toe. De twee gaven het interview in het Australische programma A Current Affair. Beide dj's zien er in het interview aangedaan uit en kunnen moeilijk uit hun woorden komen. Het is voor het eerst dat de twee een verklaring geven in het openbaar.

Telefoon

Vorige week belde het duo het ziekenhuis waar de zwangere Kate lag. Ze kregen zuster Saldanha aan de telefoon en deden zich, voor de grap, voor als koningin Elizabeth II en kroonprins Charles. Tot hun eigen verbazing verbond Saldanha hen door met de persoonlijke arts van Kate die hen allerlei informatie gaf over de gezondheidstoestand van de prinses. Toen Saldanha hoorde dat ze een fout had gemaakt en dat het om een grap ging, pleegde ze zelfmoord. Volgens sommige media zou ze 'de schaamte niet aan hebben gekund'.

Sinsdien staat de dj's op elke voorpagina van de Britse en Australische krant. De radioshow van Greig en Christian is direct opgeheven en het duo heeft zelfs moeten onderduiken. In een persverklaring zei de directeur van de zender dat Greig en Christian in principe weinig fout hebben gedaan: voor het uitzenden van de 'prank' hebben ze vijf keer geprobeerd het ziekenhuis terug te bellen om ze in te lichten, maar dit lukte toen niet. Vervolgens is het fragment wel uitgezonden. In de Britse media is er weinig begrip voor de uit de hand gelopen grap; daar heerst vooral woede.

'Emotioneel en rauw'

De interviewer van A Current Affairs, Tracy Grimshaw, noemt het interview 'emotioneel en rauw'. De aankondiging van het interview leverde nogal wat ophef op: de dj's zouden fors betaald worden voor hun eerste publieke optreden. Grimshaw ontkent dit. 'Laat me dit duidelijk maken: voor ons interview met de 2Day FM dj's voor A Current Affair is niemand betaald. Er is nooit om betaling gevraagd en er is ook niets aangeboden', zo twitterde Grimshaw.

Deel dit artikel