maandag 10 dec 2012

Stille tocht voor Richard Nieuwenhuizen

Bloemen bij hek voetbalclub BuitenboysBloemen bij hek voetbalclub BuitenboysJeroen de Jager/NOS

De stille tocht voor de overleden grensrechter trok zondag zo'n 12.000 bezoekers. De tocht vond plaats een week na de gebeurtenis waar heel Nederland over bleef praten: de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen op het voetbalveld in Almere. Een dag later overleed hij.

Gisteren verzamelden mensen zich bij voetbalclub Almere City FC, waar de tocht om 17.30 uur vertrok. De route liep naar voetbalclub Buitenboys, 2,5 kilometer verderop. Daar konden mensen bloemen neerleggen.

Burgemeester Annemarie Jorritsma en voorzitter van de voetbalbond KNVB Michael Van Praag hielden allebei een toespraak bij het beginpunt van de tocht. Ook de zoon van Nieuwenhuizen heeft gesproken. "We zullen je missen papa", zei Alain Nieuwenhuizen. Alain sprak geëmotioneerd en benadrukte dat zinloos geweld in Nederland nooit het laatste woord mag hebben. Zijn speech zie je hieronder.

Behalve familie van Nieuwenhuizen en Jorritsma liep ook de Amsterdamse burgemeester Van Der Laan mee. Ook KNVB-voorzitter Michael van Praag kwam zijn respect betuigen. Hij noemde de dood van Nieuwenhuizen 'onvoorspelbaar': "Wat kan ik doen om voetbaljeugd van nu het verschil te leren tussen boosheid en agressie? Voetbal is emotie, maar het is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen, anders pas je niet in onze sport", zei Van Praag.


Deel dit artikel